Balears 26/01/2017

Podem Balears apostarà a Madrid per eliminar l'escola concertada

La portaveu, Laura Camargo, i el diputat Salvador Aguilera es reuneixen amb el partit estatal per plantejar les necessitats per a la propera llei educativa

Martí Gelabert
2 min
La portaveu de Podem, Laura Camargo, i el diputat Salva Aguilera

PalmaEls diputats de Podem Illes Balears, Laura Camargo i Salvador Aguilera, es reuniran aquest divendres a Madrid amb el partit estatal per traslladar les necessitats a definir per a la creació de la nova llei educativa que prepara el Congrés. Es tracta d'una llei que ha de derogar la LOMQE i que ha de tenir el consens dels partits a escala estatal. Ha de ser "una llei que vagi més enllà de quatre anys", ha explicat Camargo, qui ha afegit que és necessari que "posi els recursos necessaris" per tenir un sistema educatiu de qualitat.

A la reunió de Madrid, a la qual també assistiran agents de la comunitat educativa, es pretén acabar de donar forma als reclams de Podem. Un dels eixos als quals fa costat el partit en l'àmbit balear és el de l'eliminació progressiva de l'escola concertada, segons ha explicat la responsable de l'àrea d'Educació del Consell Ciutadà Autonòmic, Rosa Deià. Podem pretén "prioritzar l'escola com un bé públic acompanyat de consens", ha dit Camargo.

Els reclams no són nous. Se centren en el 'Document de bases per una nova llei d'educació', que des de diversos sectors socials s'ha promogut. Aquest document seria el punt de partida de la nova llei. "La LOMQE és una llei que no serveix. Classifica els alumnes en itineraris i segrega", ha criticat Camargo.

Currículums sense idearis: laics i multiculturals

Entre els altres reclams que fa Podem, es troba realitzar una auditoria a l'escola privada i concertada, apostar per l'educació inclusiva, tenir currículums sense idearis particulars –és a dir, que sigui laic i multicultural, entre d'altres–, amb professorat compromès i autonomia pedagògica. Tot, sempre, amb la participació de la comunitat educativa. A més, reclamen que les avaluacions siguin per a millora del sistema, i no un element de competitivitat. Pel que fa al finançament, reclamen que es parteixi del 7% del PIB.

Aguilera ha reiterat la importància de l'escola inclusiva i "la diversitat com a factor d'enriquiment". També ha advocat per una "societat solidària" i ha denunciat que la LOMQE només "prepara la gent per entrar al món laboral". Entre d'altres mesures, ha volgut destacar la importància d'una "gestió democràtica dels centres". L'objectiu final "és posar les bases per poder garantir la xarxa pública", ha sentenciat Deià.

Problemes de calefacció a les Illes

Així mateix, Podem s'ha fet ressò de les problemàtiques als centres educatius de les Balears amb el manteniment d'instal·lacions. En concret, pels problemes amb la calefacció. "No entenem com és que, després d'aquesta onada de fred, encara veim alumnat amb abrics, mantes o portant les pròpies estufes", ha criticat Camargo.

Han donat suport a la campanya de Joves per la pública 'Guerra de les calderes', que critiquen aquests problemes de manteniment. Podem ha reclamat al Govern solucions i ha advertit que s'haurà d'ampliar el pla d'infraestructures educatives preparat a finals de 2016 per incloure més actuacions en aquesta direcció. Des de la Conselleria d'Educació es va presentar, aquesta setmana, un pla de millora del manteniment dels centres de Secundària.

stats