Balears 22/02/2015

Els aturats majors De 45 anys creen una cooperativa professional

Amb més de 600 socis, l’entitat impulsora pretén rebel·lar-se contra la indiferència del mercat laboral oferint serveis integrals i competitius

Jaume Perelló
3 min
LA RÀDIO, PUNT D’UNIÓ 
 Cada dijous, l’AMPEB es comunica amb els associats a través del 104.8 de Ràdio Festival Internacional.

PalmaCansats d’esperar que les empreses es recordin d’ells, els aturats majors de 45 anys es fan empresa. En aquest cas, cooperativa. De les més nombroses de Balears. Els 600 membres de l’Associació de majors aturats de Balears (AMPEB) enllesteix la creació d’una cooperativa que oferirà aquesta veritable força laboral a empreses i institucions públiques de les Illes.

“La idea va sorgir precisament dins la nostra associació perquè estam cansats de veure com no se’ns té en compte i com s’aplica un criteri només d’edat, sense que se’ns deixi demostrar ni aportar a la societat el que sabem fer. Vàrem pensar que crear una cooperativa era una manera d’actuar, de no restar aturats esperant, i de poder oferir els nostres serveis com una empresa”, explica Elisa Carmen de Toro, vicepresidenta de l’agrupació i una de les seves membres més actives.

La cooperativa és una passa molt important a partir de la filosofia d’actuació d’aquest col·lectiu: “Volem deixar de ser invisibles”. Per això mateix, disposarà d’una web en la qual els seus membres donaran informació sobre els perfils professionals, les capacitacions i les experiències laborals i, a més, es presentarà a concursos de l’Administració i negociarà directament amb empreses.

Una de les persones que han jugat un paper important en el procés de donar forma a la idea és Mauricio Peralta. Aquest consultor ha acompanyat els majors en el camí d’esdevenir empresa i treballar l’autoocupació davant la nul·la resposta del mercat laboral. “Després d’estudiar diverses alternatives, vàrem pensar que la cooperativa és el millor model. És equitatiu, permet l’entrada i la sortida de socis i, a més, dóna l’opció d’actuar com una Empresa de Treball Temporal, només que els seus membres acumulen experiència i moltíssimes ganes de fer feina. Serà una organització eficient i competitiva, que és el que vol el mercat, i no un grup de persones que demana un contracte per pena”, afirma.

Entre les tasques que esperen poder assumir, n’hi ha de molt diverses, “ja que els perfils professionals són variats. Hi ha un gruix important de treballadors que provenen de la construcció, però que durant aquest temps han anat formant-se, i ara mateix poden assumir tasques de manteniment, jardineria, obres petites i grans, serveis de neteja... També tenim informàtics i gent amb molt bon nivell d’idiomes. Sobretot, la força del projecte és que estàs oferint a una empresa o a una administració tot aquest bagatge de manera conjunta, de manera que, si contracten la cooperativa, el servei que s’ofereix és molt més complet i multidisciplinari que si agafes una o dues persones directament”, explica Peralta.

Durant els anys de crisi els membres d’AMPEB han vist amb preocupació com el grup anava creixent “i això és una molt mala notícia, perquè la nostra és una organització que aspira a desaparèixer. Tot i això, malauradament, cada setmana tenim socis nous. Els majors de 45 anys no comptam per al món laboral i això mereixia una resposta col·lectiva, perquè tot sol t’enfonses. Som gent de 45, però també de 55, de 58 anys, que hem fet feina tota la vida i l’empresa dels quals o va tancar o es va reduir. Quan dius l’edat, veus que l’entitat ni es planteja telefonar-te. És molt dur”, afirma Francisco José Castillo, que es troba sense feina des de fa més de dos anys.

“Tenim responsabilitats familiars, fills al nostre càrrec, però a la vegaga tenim molts avantatges. Els nins ja són més grans i no et demanen tant de temps. A més, som extremadament responsables. Quan ets jovenet, surts un vespre i l’endemà arribes a la feina i no saps on tens el cap. Nosaltres, ara mateix, estam en condicions de donar el millor de nosaltres mateixos: dedicació, experiència i serenor. Malauradament, algunes empreses no valoren aquests paràmetres”, lamenta Francisco.

Per això, hi ha un enorme entusiasme respecte del projecte de la cooperativa. “Junts són un capital humà extraordinari. Donarien el 150% a cada feina, a cada repte, perquè el desafiament, ara, ja no només és fer feina. És demostrar a la societat que no són els inútils en què un mercat laboral curt de mires els ha convertit”, sentencia Peralta.

stats