COMERÇ DE TOTA LA VIDA: NEGOCI AMB FUTUR?
Balears 02/12/2016

Abans i ara: les botigues de Palma muden de fesomia

Jaume Gual fotografia, des de principis dels anys 80, aparadors antics de la ciutat. El seu objectiu ha anat captant com la majoria de comerços tancaven

Margalida Mateu
5 min
/ J.GUAL / ISAAC BUJ

PalmaQui li havia de dir a Jaume Gual a principis dels anys 80, quan li varen encarregar un treball de la universitat, que es despertaria una de les seves grans passions: fotografiar la història de Palma a través dels seus comerços.

El preu dels lloguers posa en perill els establiments emblemàtics

Jaume Gual Carbonell va néixer a Palma l’any 1959, és fotògraf i geògraf. Avui, la seva activitat se centra principalment en la reproducció de béns patrimonials i artístics i en projectes d’observació fotogràfica del paisatge. La seva feina està representada per l’agència AGE Fotostock. És col·laborador del Grup de recerca sobre patrimoni audiovisual, massmedia i il·lustració de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i autor de Façanes de botigues de Palma (1987), Botigues de Palma, un abans i un després (2007) i Establiments emblemàtics de Mallorca (2009).

Al carrer d’en Brossa de Palma hi havia el comerç familiar de mobles Bosch, fundat l’any 1875. Avui hi ha instal·lada una botiga d’impressió de làmines en gran format i la fusta de l’exterior es conserva, però l’estampa ha canviat. JAUME GUAL/ ISAAC BUJ
Una de les darreres botigues d’aquestes de tota la vida que ha tancat és l’espardenyeria del carrer de Sant Miquel, en aquest cas a causa de la jubilació de la propietària. Ara fa molt poc que hi han obert una franquícia de bosses. J. G. / I.  B.
Can Frasquet, obert l’any 1697, és un dels negocis més glamurosos i llépols que van haver de tancar. Actualment, un reconegut xef ha agafat l’establiment per establir-hi un negoci de nou concepte de cuina. J. G.  /  I. B.
Un dels comerços més curiosos era aquest del carrer de Pelaires. La fotografia és del 1983. Una botiga que, en un intent de tenir un nom modern, venia transistors de ràdio i material elèctric. Ara s’hi ven roba i se’n conserva el trespol. J. G.  /  I. B.
Lassalle Optico, del carrer d’en Brossa, el regentava un senyor que cap al final només aguantava el taulell. El color vermell lluent n’era un dels atractius. La fotografia va ser portada del primer llibre de Gual. Ara està pintat de blau cel. J. G.  /  I. B.
La perruqueria de Santa Eulàlia era un dels negocis més reclamats de Ciutat, estava sempre ple de gent i tenia grans reclams publicitaris. El client en sortia amb un nou pentinat parisenc. Ara hi ha una botiga de menjar retolat en anglès. J. G.  /  I. B.
La perruqueria de Santa Eulàlia era un dels negocis més reclamats de Ciutat, estava sempre ple de gent i tenia grans reclams publicitaris. El client en sortia amb un nou pentinat parisenc. Ara hi ha una botiga de menjar retolat en anglès. J. G.  /  I. B.
El carrer de l’Argenteria és un dels que ha mudat més d’aspecte. De totes les joieries que hi havia, ja en queden ben poques. La fotografia de La confianza és de l’any 1984. El 2016 ha canviat totalment de fesomia. J. G.

Gràcies a ell, hem pogut reunir un conjunt de fotografies d’establiments que avui ja no hi són. “Tot plegat va començar sense voler-ho. Quan estudiava geografia a la Universitat de les Illes Balears vaig decidir que fotografiaria comerços del centre històric de Palma, però gairebé sense ser conscient que allò podia tenir importància, sense pensar que, passats uns anys, seria un document gràfic històric. Aleshores em fixava en l’interès fotogràfic, no tant en el comerç en si”.

“Anys més tard vaig reprendre aquella feina, fotografiava locals vells però que mantenien intacta l’arquitectura exterior, sense materials moderns com el plàstic o l’alumini. Vaig continuar fent fotos per plaer”, explica Gual.

Troballa de diapositives

“Un dia, fent neteja per casa, vaig trobar una capsa plena de diapositives dels comerços que havia fotografiat entre els anys 1983 i 1984. eEstaven molt brutes d’un oli que llavors s’emprava per conservar-les. Vaig dir a un amic si m’ajudava a fer-les nétes i em va fer entendre que aquelles imatges podien publicar-se”. Fou llavors, l’any 1987, quan es va editar el llibre Façanes de botigues de Palma, amb la portada de l’antic establiment Lassalle Optico,situat al carrer d’en Brossa i que va desaparèixer fa uns anys. “El regentava un homenet que, cap al final, ja era per allà per passar l’estona”. Fou aquell mateix any, l’any 1987, quan Jaume Gual decidí dedicar-se professionalment a la fotografia. “Aquesta publicació fou tota una experiència, anàrem al nord d’Itàlia a fer una exposició i el llibre va ser publicat en italià. Això em despertà l’interès per la fotografia”.

Poc més de 15 comerços oberts

L’any 2007 reprenia aquell treball de fer retrats antics de la ciutat, “de les botigues que hi quedaven, perquè de les 100 que havia fotografiat als anys 80 només restaven, aproximadament, uns 15 comerços oberts”. Fou llavors quan es va reeditar el llibre de les façanes dels comerços de Palma, que “reflecteix el pas del temps, com va canviant el paisatge lentament, gairebé sense adonar-nos-en. De vegades, d’allò que és més quotidià no te’n tems, que ha fuit, fins que et posen una fotografia al davant”, relata Jaume Gual. I això és el que volem reflectir en aquesta pàgina, un recull de 16 fotografies, de vuit comerços de la ciutat de Palma, que mostren com eren abans i com són ara, gràcies a la mirada de Jaume Gual. A les imatges trobam establiments emblemàtics ja desapareguts, com La perruqueria de Santa Eulàlia, un comerç on mig Palma s’arreglava els cabells, situat just a la plaça. Jaume Gual recorda com “feia feina l’amo i hi tenia contractats tres perruquers més, en un espai petitíssim -encara avui se’n poden comprovar les dimensions; malauradament, no de la perruqueria, que ara és un establiment de menjar”.

Jaume Gual, doncs, ha vist “com anava canviant la ciutat, cap a un turisme unificat. La cartelleria hi és ara en anglès i la gentrificació també ha afectat els comerços”, conclou el fotògraf.

stats