TRIBUNALS
Balears 08/09/2017

El jutge no aprecia estafa al cas Minerval, que podria acabar en multa

La interlocutòria assenyala “possibles infraccions molt greus” en la distribució del fàrmac

Jaume Vinyas
3 min
El jutge no aprecia estafa al cas Minerval, que podria acabar en multa

PalmaEl Jutjat d’Instrucció número 9 de Palma va arxivar ahir la denúncia per estafa contra el catedràtic de Biologia de la UIB Pablo Escribá i quatre persones més per l’anomenat cas Minerval. El titular remetrà, no obstant això, testimoni de les actuacions a l’Agència Espanyola de Medicaments del Ministeri de Sanitat “davant la possible existència d’infraccions molt greus” relacionades amb la distribució del fàrmac, en període de proves.

“Sembla difícil estimar que en aquest cas existeixi un engany suficient que exigeixi el delicte d’estafa, una altra cosa és el possible incompliment del Reial Decret Legislatiu 1/2015, de 24 de juliol, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de garanties i ús racional dels medicaments i productes sanitaris”, argumenta la interlocutòria. En aquest mateix sentit, cita l’article 9, que assenyala que “cap medicament elaborat industrialment podrà ser posat al mercat sense l’autorització prèvia de l’Agència Espanyola de Medicaments o sense haver obtingut l’autorització de conformitat amb allò que disposen les normes europees”.

Pel que fa a la suposada estafa, el jutge conclou que “no es pot dir que (Escribá) aprofitàs l’escassa formació dels compradors de Minerval” per convèncer-los d’adquirir el producte. En aquest sentit, destaca que “molts d’ells són titulats superiors” i, fins i tot, que entre aquests hi ha “metges, biòlegs, catedràtics, professors d’universitat i persones properes a l’àmbit universitari”. Tots ells, assegura la interlocutòria, “coneixien que es tractava d’un producte en fase experimental”. A més, “no se’ls va assegurar l’eficàcia curativa”. “Se cercava una alternativa per a pacients sense tractaments convencionals aplicables que, tot i conèixer les circumstàncies anteriors -això és que era un producte experimental i que podria no aportar cap benefici-, van decidir prendre’l perquè no tenien res a perdre”, hi afegeix.

Escribá, assenyalat

El text subratlla que de totes les diligències practicades, “singularment les nombroses declaracions testificals i documentals”, es desprèn que “la distribució, comercialització, prescripció i dispensa del producte Minerval a canvi de donacions s’ha d’atribuir únicament” a Escribá, “qui era qui rebia i atenia personalment els compradors i tramitava les comandes en persona o a través d’internet”.

“A cap dels altres denunciats se li poden atribuir aquestes accions”, indica la interlocutòria.

90.000 euros en donacions

El cas podria derivar, ara, en un expedient administratiu sancionador per les “transaccions” realitzades amb el producte des del 2004. En aquest sentit, la interlocutòria recull que Escribá va recaptar 90.150 euros en concepte de donacions a través de la Fundació Marathon, registrada en el seu domicili particular de Palma. Aquestes donacions estan documentades entre l’abril del 2004 i el juliol del 2016, amb quanties molt dispars que van dels 530 als 25.600 euros.

En general, les quantitats donades a canvi del fàrmac en experimentació es redueixen dràsticament a partir del 2012, quan la Direcció General de Gestió Econòmica i Farmàcia va requerir a l’empresa Lipopharma, desenvolupadora de la investigació amb el producte, que retiràs una campanya publicitària en què es garantia l’eficàcia del Minerval en el tractament de gliomes (tumors cerebrals). “Tot i el requeriment -assenyala la interlocutòria-, Escribá va continuar distribuint Minerval entre éssers humans”.

La Policia Nacional va anunciar l’inici de les investigacions el passat 11d’abril. En un primer moment, els agents van assegurar que la possible estafa podria arribar als 600.000 euros. Escribá i un altre catedràtic, Xavier Busquets, foren suspesos cautelarment i, de llavors ençà, no poden fer classes però sí emprar les instal·lacions de la UIB.

stats