Balears 17/07/2014

Una aplicació per conèixer les aus en perill a les Illes

Miquel Sorell
2 min
L’aplicació fou presentada ahir a Palma pels investigadors de l’Imedea.

PalmaEls científics de l’Imedea (CSIC-UIB) han llançat una aplicació, anomenada SeaBirdstagram que té com a objectiu conèixer la taxa de mortalitat anual de les aus d’interès de conservació de la Mediterrània i les captures accidentals que es produeixen durant la pesca. L’aplicació fou presentada ahir a la llotja.

El director del projecte, Daniel Oro, explicà que l’aplicació “és molt fàcil d’emprar, ja que el pescador únicament ha de fer una fotografia amb el seu mòbil a l’exemplar que cau en un art de pesca i enviar-la a la base de dades”. Un altre dels investigadors, Giacomo Tavecchia, indicà que “amb les dades històriques i les que podem obtenir pretenem estimar les probabilitats de supervivència anual de les aus i les probabilitats d’extinció local”.

Des de l’Associació de Pesca Recreativa Responsable de Balears, Josep Alba es mostrà molt conscienciat de la importància de cuidar l’ecosistema i afirmà que “no costa gens enviar les dades a través de l’aplicació”. A més, destacà com és de cabdal la tecnologia en la pesca.

La responsable de comunicació del projecte, Ana Bonilla, va precisar que “l’aplicació gratuïta és una manera fàcil i senzilla de cooperar amb les investigacions científiques i de convertir-se en un seabirdwatcher mediterranis”, com va denominar els voluntaris que hi vulguin col·laborar.

Daniel Oro recordà que les aus que més preocupen als científics són la baldriga baleàrica, la baldriga cendrosa, la gavina d’Audouin i el corb marí emplomallat. També advertí que les arts de pesca com el palangre, l’art de fons o la pesca esportiva són les causes principals de captures accidentals de les aus. “Per ara farem feina a Balears, però en un futur pròxim ens agradaria ampliar les fronteres de l’aplicació i que s’empràs per tota la Mediterrània”, ressaltà.

stats