TURISME
Balears 23/08/2013

Les agències de viatges diuen que la temporada durarà fins novembre

Catalunya i Balears acullen la meitat dels 7,9 milions d'estrangers arribats a l'Estat al juliol, segons Frontur

Albert Travesset
3 min
NO HI CAP NINGÚ MÉS 
 Les zones turístiques registren millors resultats que l'any 2012, que ja va ser molt bo.

Palma.Encara és prest per poder-ho quantificar amb xifres exactes, però el que és cert és que el tancament del mercat turístic a Egipte ajudarà les Balears, Catalunya i la resta de zones turístiques de l'Estat a tancar l'any 2013 com un dels més prolífics pel que fa a xifres de visitants i d'ingressos, equiparables a les obtingudes abans de l'inici de la crisi el 2007. Tot i això el president de la Confederación Española de Agencias de Viaje (CEAV), Rafael Gallego, es nega a atribuir l'èxit de la temporada als turistes manllevats a darrera hora d'Egipte: "Fins juliol no es pot dir que el creixement de visitants i despesa (a Espanya) es degui als fets d'Egipte". Aquestes dades, segons Frontur (Enquesta de moviments turístics a la frontera), indiquen que fins a 7,9 milions de turistes estrangers aquest juliol han arribat de vacances a l'Estat. D'aquests, 2,1 milions han arribat a Catalunya i uns altres 2 milions han escollit les Balears. En l'acumulat de 2013, les xifres de visitants estrangers a tot l'Estat supera els 34 milions, gairebé un 4% més que 2012, mentre que la seva despesa turística s'incrementa un 7,6%.

A Balears, en ple agost s'està al "100% d'ocupació", segons Sylvia Riera, presidenta dels Agents de viatges de les Illes (Aviba), sense que els turistes 'rebotats' d'Egipte hagin suposat un factor decisiu fins ara. "La temporada ja era bona i els hotels ja eren plens", diuen. Però si es manté la inestabilitat a la Mediterrània oriental, Riera apunta a un "canvi de programació en el turisme de creuers la pròxima temporada" que comportaria un augment de trànsit d'aquest segment turístic als ports de Balears i Catalunya.

De vacances fins novembre

Així, el president de les agències de viatges espanyoles creu que l'efecte del manlleu del turisme que tenia pensat anar a Egipte i que no ho podrà fer es notarà a l'Estat amb l'allargament de la temporada "fins novembre" en el cas de les destinacions de Balears i la Península, i amb un bon inici de temporada turística a les Canàries, a partir de setembre. Turistes europeus -alemanys, francesos i britànics- i del nord d'Europa, escandinaus i russos, seran els principals clients del receptiu espanyol per als inicis de la tardor, sobretot si, com apunta Gallego, "no tenen més remei per fer les vacances que esperar per trobar disponibilitat"; un fet que, per ell, "facilitarà la desestacionalització".

Efecte contagi

Les agències de viatges tancaren vendes cap a Egipte del mes de juny passat per a visites al Caire i els creuers al Nil, i posteriorment també es cancel·laren les reserves cap a destinacions turístiques de sol i platja al mar Roig. Segons Gallego, aquesta circumstància es mantindrà "de moment fins al 15 de setembre", una data no definitiva, però que coincideix tradicionalment amb la finalització de la temporada turística per als viatgers europeus que van a Egipte. Gallego reconeix que, tot i que no estan a prop de les zones de risc, altres destinacions "del Nord d'Àfrica com Tunísia i el Marroc" han notat la davallada de visitants.

Confirmant aquesta tendència, el mercat emissor espanyol també prefereix destinacions més properes o fins i tot domèstiques, condicionades per la situació econòmica de crisi. El president de CEAV justifica que "des de 2008 hem mantingut preus per a destinacions nacionals, perquè els nostres clients puguin mantenir l'hàbit de comprar viatges". La veritat és que mentre les estadístiques de Frontur que mesuren els estrangers que traspassen la frontera espanyola estan actualitzades al juliol, les de Familitur que també difon el mateix Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme del govern espanyol, i que mesuren la mobilitat interior dels turistes espanyols, han quedat ancorades a xifres del mes de març.

stats