REESTRUCTURACIÓ SECTOR PÚBLIC
Balears 05/06/2013

Els acomiadaments, a Fiscalia

La coalició Més denuncia davant el Ministeri Públic un possible malbaratament de fons

Jaume Perelló
3 min

Palma.El grup Més ha denunciat davant la Fiscalia els acomiadaments de treballadors d'empreses i instituts públics i, en especial, la fórmula que està fent servir l'executiu i que els tribunals de justícia tomben de manera pràcticament sistemàtica. L'escrit presentat fa uns dies davant el Ministeri Públic considera que el Govern podria haver comès el delicte de malbaratament de fons públics i demana que s'investiguin els procediments que s'han seguit, una vegada que la Justícia els rebutja de manera contundent.

Un dels casos que més ha indignat tant els opositors polítics com els sindicats és el que afecta set treballadors de l'Institut de Desenvolupament Industrial (IDI), que varen ser acomiadats sense indemnització amb l'argumentació que els seus llocs de feina quedaven "amortitzats". Els treballadors acudiren als tribunals i el jutjat social número 3 en va considerar nul l'acomiadament.

No només això. El jutge va dictar una interlocutòria contundent que posa en qüestió tota l'estratègia de l'Executiu. El magistrat va ordenar que l'empresa pública de la qual havien estat cessats, l'Institut de Desenvolupament Industrial (IDI), readmetés de manera immediata els treballadors i els abonàs els salaris des del moment d'haver estat acomiadats.

Salaris de tramitació

Com que el Govern ho va recórrer, el jutge també va ordenar que l'IDI pagàs els salaris dels treballadors durant tot el temps que duràs la tramitació del recurs presentat per l'Executiu. Allò més paradoxal del tema és que el Govern, en línia amb el criteri que s'ha seguit en la resta de casos, va decidir mantenir la seva tesi i no readmetre els empleats. De fet, a aquests set acomiadats els va enviar una carta perquè no es reincorporassin al seu lloc de feina, malgrat que el jutjat havia ordenat que se'ls abonassin els salaris. En cas contrari, va anunciar el magistrat, es procediria a l'embargament de l'IDI per assegurar el pagament puntual de les nòmines als treballadors de l'ens públic durant un període de sis mesos, prorrogables mentre duri la tramitació judicial. Pel fet que els jutjats es troben molt saturats davant l'allau de demandes de treballadors afectats per reduccions de plantilla, la resolució del recurs podria allargar-se en el temps, com està succeint en altres casos tant públics com privats.

Tota aquesta lluita entre el Govern per reduir el sector públic, la fórmula utilitzada i l'enèrgica resposta judicial ha provocat en l'IDI una situació inversemblant, ja que s'ha ordenat que els treballadors cobrin la nòmina i a la vegada l'Executiu els ha enviat a casa seva. Fins que no es resolgui el recurs, cobraran el salari sense anar a treballar.

L'escrit presentat per Més a la Fiscalia fa especial referència al fet que "el Govern de les Illes Balears, davant totes aquestes sentències, ha acordat recórrer-les, alhora que acata les readmissions amb tots els drets laborals i retributius que se'n derivin, però sense el precepte d'anar a treballar".

Cobrar sense fer feina

El document argumenta també que "l'administració pública paga, amb recursos públics, treballadors als quals no s'assigna cap funció ni tasca pròpia del seu lloc de feina i, en canvi, se'ls encomana quedar a casa". El denunciant afirma que aquesta situació suposa com a mínim un mal ús dels recursos públics, perquè la seva funció principal ha de ser l'assoliment del benefici de la comunitat. És en aquest sentit que Més ha remès a la Fiscalia de Balears la informació referent als acomiadaments, amb la intenció que es coneguin els fets i es pugui valorar jurídicament si "estam davant un malbaratament de fons públics i, per tant, d'una presumpta il·legalitat", conclou l'escrit.

El document va ser registrat el 31 de maig a la Fiscalia de Balears, amb la petició expressa d'una investigació dels fets, especialment tots aquells casos en els quals el Govern, una vegada condemnat per l'acomiadament improcedent de treballadors, acorda presentar-hi recurs i, com en el cas dels set treballadors de l'IDI, els paga la nòmina tal com estableix la justícia, però sense que acudeixin al seu lloc de feina.

Ara la Fiscalia haurà de decidir si obre una investigació dels fets denunciats per Més.

stats