VINYÒVOL
Balears 08/01/2017

Ja en feim 6 milions de litres

Els nombres són incontestables i t’indiquen per quin camí circula el món

Andreu Majoral
4 min
Ja en feim 6 milions de litres.

EnòlegDesprés d’unes merescudes vacances, hem pos davant el teclat e l’ordinador i començ a rumiar quin pot esser el tema principal per encetar aquest 2017. Parlar de regals de Reis o dels vins que hem begut per Nadal no té gaire sentit, per això faig una ullada a les darreres notificacions de la Conselleria d’Agricultura i trob que acaben de publicar les dades de la verema del 2016. De tant en tant, fer un cop d’ull a les xifres és ben necessari, ja que, com molts creim, els nombres són incontestables i t’indiquen per quin camí circula el món i, si miram amb deteniment algunes dades, podrem fer una petita projecció de cap a on anirà el sector vitivinícola durant els pròxims anys.

Anem pam a pam. Primer serà bo recordar que la verema passada el raïm madurà en un ambient estival sec i calorós, amb escassetat d’aigua, ja que no vérem ni una gota de pluja, i amb l’aparició, sobretot en alguns indrets, del moscard verd, que es dedicà a malmetre les fulles. Els grans del raïm foren més petits que l’any anterior, però maduraren força bé i ens han donat uns vins amb bona acidesa, vius, més frescos del que imaginàvem, d’una graduació una mica més baixa del que és habitual, amb un bon potencial aromàtic i, si en el cas dels negres s’ha fet un bon triatge, tindrem vins amb bona estructura i bones condicions per a la criança. Moltes d’aquestes característiques que anomèn, les podeu comprovar, ja que alguns cellers han començat a embotellar i a vendre la nova anyada.

La producció de vi a les Illes Balears i Pitiüses el 2016, dins la Denominació d’Origen o dins la indicació ‘vi de la terra’, va augmentar un 10,2% amb relació a l’anyada anterior. Es van veremar 9.318 tm de raïm, un 70% de raïm negre (6512.12 tones) i un 30% de raïm blanc (2805.3 tones) i totes les denominacions d’origen i vins de la terra de les Illes Balears van incrementar la producció, especialment la DO Pla i Llevant, amb un increment del 15,88%; el vi de la terra de l’illa de Menorca amb un 18,12%; el de Formentera, amb 12,16%, i el de Mallorca, al voltant del 14,65%. L’augment més brutal és el del vi de la terra de les Illes Balears, amb un 87,84%, encara que només han produït el 0,25% del vi total de les Illes -unes 22 tones-. Aquesta darrera indicació geogràfica empara totes les illes i tingué sentit quan en alguns indrets no hi havia normativa o no estaven permeses algunes varietats, però actualment no hi ha gaires motius per defensar la seva existència, llevat que algú vulgui fer amb raïm de les quatre illes un vi que no tingui fronteres.

L’evolució d’aquesta darrera dècada és prou significativa. Hem passat de 7 a 9,3 tones de raïm, amb un gran increment de les varietats blanques -en deu anys ha augmentat un 66,5%, mentre que en el cas del raïm negre la producció s’ha incrementat de manera més moderada amb un 21%-. Amb el raïm veremat enguany s’han elaborat 60.013 hl de vi. Per tant, ja feim una mica més de 6 milions de litres de vi, un valor que em fa venir al cap un famós eslògan d’una campanya publicitària que es va fer a Catalunya els anys vuitanta i demostra que el sector ja té prou entitat i que va creixent cada any de manera lenta però sense parar -ara se’n fan 1,5 milions de litres més que fa deu anys-. Encara no podem endevinar a quina fita arribarem, ja que es continuen plantant més ceps i construint més projectes, però les dades més interessants són les referents als tipus de vi que s’elaboren. Actualment el vi negre representa el 44,5% de la producció, seguit del blanc amb un 30,6% i del rosat amb un 24,9%. Des de fa temps tenim la percepció que cada vegada es fan més vins blancs i rosats, sobretot perquè són consumits durant les èpoques de calor pels estrangers que ens visiten, i això queda demostrat analitzant les xifres de les produccions dels darrers anys. Només en cinc anys el vi blanc ha augmentat un 45%, però la dada més espectacular és la del gran increment del vi rosat, que passa dels 645.234 litres del 2011 als 1.492.195 litres que es fan a l’actualitat -un augment del 131%-. Això ha provocat una petita disminució en l’elaboració de vi negre, que a baixat un 1,7%. Molts pensaven que el futur de la vitivinicultura de ca nostra era el vi negre i sembla, llegint les dades, que tant el blanc com el rosat es poden acabar imposant.

Vi recomanat

Xperiment Blanc 2015, Bodegas Miquel Oliver (Petra)

Un clar exemple de per què els vins blancs estan agafant una gran força a ca nostra i, si en beveu, us adonareu de la gran qualitat dels nous blancs que sorgeixen a Mallorca. He de reconèixer que fou un dels millors vins tastats durant aquestes festes, un giró blanc que ens demostra que tenim una varietat local que és un autèntic tresor si es treballa i es cuida com ho fan na Pilar i en Jaume. Un blanc amb una complexitat aromàtica extraordinària: fruita madura d’os, làctics i sensacions a diferents herbes aromàtiques. A la boca, molt agradable, untuós i sense perdre la frescor. Estic segur que, si fos un Borgonya o un Condrieu, valdria tres vegades més i ningú no ho posaria en dubte.

stats