Balears 30/09/2014

Un dispositiu per fer vi a l'espai, un dels treballs d'alumnes de l'IES Felanitx premiats pel CSIC

Vuit estudiants de l'institut han estat guardonats en el concurs internacional Ciència en Acció

Ara Balears
2 min

FelanitxUn dispositiu per produir vi a l'espai, cultius en condicions de gravetat zero i un estudi sobre l'exoplaneta Kepler 22-b són els treballs que feren el curs passat tres grups d'un total de vuit alumnes de primer de Batxillerat de l'IES Felanitx que han estat premiats en el concurs internacional Ciència en Acció, dirigit a estudiants, professors, investigadors i divulgadors de la comunitat científica de països de parla hispana o portuguesa. El certamen és una iniciativa del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), les Reials Societats Espanyoles de Física i Química i la UNED, entre d'altres.

Els alumnes varen fer els respectius treballs en grups i fora de l'horari lectiu entre els mesos de març i maig, "ja que no hi ha possibilitat de disposar de temps lliure durant l'horari lectiu", ha explicat el director de l'IES, Pere Coves.

El grup d'Inès Obrador, Sara Obrador i Margalida Puigserver presentà el treball 'Kepler-22b', un estudi d'un exoplaneta (un planeta fora del sistema solar) que ha estat descobert recentment i que té les condicions orbitals, de temperatura i de lluminositat adients per acollir vida com la de la Terra.

'Vi a l'espai' és el treball del grup de Miquel Mestre, Carlos Badiola i Sara Obrador. Es tracta del disseny d'un dispositiu per estudiar la possibilitat de produir vi a l'Estació Espacial Internacional (ISS) en condicions d'ingravidesa.

El darrer dels projectes versa sobre els cultius hidropònics sense sòl, i es tracta d'un disseny per cultivar verdures en gravetat zero destinades al consum de la tripulació i dels passatgers espacials. "Això comporta unes dificultats, ja que a la Terra les arrels creixen per avall dins el sòl a causa de la força de la gravetat i la tija per amunt cap al Sol. A les naus espacials no es donen aquestes condicions", perquè el Sol canvia de posició massa ràpidament, han explicat des de l'institut.

Els tres equips felanitxers foren dirigits pel professor de Física Antoni Salvà. La fira Ciència en Acció tindrà lloc entre el 3 i el 5 d'octubre al Cosmocaixa de Barcelona.

stats