VINYÒVOL
Balears 20/11/2016

La branca de pi ‘est arrivée’

Andreu Majoral
4 min
/ ARA BALEARS

EnòlegEl tercer dijous de novembre, o sigui ara fa tres dies, es llançaren oficialment al mercat els vins beaujolais nouveau. Són vins negres novells, lleugers, afruitats, sense cap defecte però cap virtut especial, que es beuen com aigua i que estan elaborats amb la varietat gamay, a la zona de Beaujolais. Uns vins joves i correctes que començaren a tenir un notable èxit mundial quan els productors s’adonaren que, com a vins senzills i no aptes per guardar, havien de sortir al mercat ben aviat, acompanyats d’una potent campanya publicitària perquè la gent sabés que els vins de l’any ja estaven als estands dels supermercats i per crear la necessitat de comprar-los.

Aquest és el cas de més èxit de presentació de vins novells, però cada indret on es cultiva i s’elabora vi té la seva manera d’avisar els consumidors que el producte d’anyada ja és a la venda. A ca nostra, la tradició marca penjar una branca de pi damunt el portal per anunciar que l’anomenat vi novell és a la venda. Una tradició que agermana molts pobles de la Mediterrània i que ve de lluny. Una de les hipòtesis que més m’han agradat és la de Joan Soler a l’ Enciclopèdia de fantasia popular catalana, que ens diu que, “a les festes dionisíaques gregues, un gran pi era dut en processó i plantat enmig de la plaça; al seu entorn, orgies i embriagueses de vi, escenes amb pells i banyes de boc, origen de la tragèdia ( tragos = boc i aoído = vi); d’aquí la relació del pi amb el vi”.

El vi novell, com hem dit al principi, és una beguda lleugera, fresca, afruitada, amb una tènue sensació de bombolleig en boca que desapareixerà a mesura que passi el temps. Són vins senzills, sense pretensions però honestos, molt agradables, per beure cada dia i gaudir durant les matances, torrades i bauxes que, de ben segur, arribaran. A Mallorca se sol elaborar amb els raïms de callet, fogoneu i mantonegro, que no tenen la maduració de pell desitjada i que, per tant, no poden donar vins amb el color i l’estructura que hom desitja per a una petita o llarga criança. Antigament, tots els raïms anaven dins el cup. Ara els triam, per separar les diferents qualitats i fer una millor vinificació. Una vegada elaborat, reposa poc temps al dipòsit i no se sol embotellar, sinó que es ven a la menuda, en barrals de vidre o de plàstic que solen ser de cinc litres o d’un altre volum, si el recipient el du el mateix client. Aquesta beguda sol oscil·lar entre els dos i els tres euros per litre, un preu ben assequible per tota aquella gent que cerca vi de casa nostra per beure cada dia.

Anar al celler del poble a cercar el vi amb un barral era un hàbit ben popular que, a poc a poc, ha anat caient en desús, ja que molts cellers que venien el vi d’aquesta manera han desaparegut i la gran majoria de projectes vitivinícoles que han sortit a casa nostra no n’ofereixen. També ha fet molt de mal la falsa creença que aquest tipus de vi és mediocre, que el fan els cellers que no tenen una clientela ‘selecta’, que és per a la gent a qui no agrada el bon vi, com si vendre vi novell fos vulgar o rústic. Tots aquests plantejaments no només són falsos, sinó que són un clar exemple del fet de considerar que tot allò tradicional és dolent, que hem de passar pàgina del món rural i que hem de deixar clar que som d’una classe social superior als nostres avantpassats. En definitiva, un classisme repugnant que considera que una botella etiquetada és millor que un barral. La realitat és que els clients de barralet, nom que sempre m’ha agradat, són els que gaudeixen del vi cada dia, bons bevedors que saben diferenciar un bon producte d’un de xerec, clients fidels i, sobretot, molt sincers.

De tots els pobles de Mallorca, Santa Maria és l’indret que ha conservat millor aquesta tradició. Hi podeu trobar un bon grapat de cellers que venen el vi novell a la menuda i tots tenen penjada la branca de pi. Fa uns quinze anys, el viticultor Pere Calafat, del celler Jaume de Puntiró, va proposar als altres cellerers i a l’Ajuntament de fer-ho al mateix temps i organitzar una jornada de portes obertes. Ara, cada any, els vinaters i l’Ajuntament organitzen un bona festa, que enguany arriba a la catorzena edició i que projecta una tradició ancestral cap al futur.

Visita recomanada XIV Festa del vi novell 2016 (Santa Maria)

Els actes comencen dijous que ve, 24 de novembre, a les 12 h amb el lliurament de la insígnia Brot de pi a l’escriptor Miquel Segura i al viticultor Joan Vich. El dissabte 26 de novembre podreu gaudir de diversos actes per celebrar el trencament de l’aixeta de la bóta de vi, que simbolitza l’inici de la venda del vi novell. Durant el matí podreu fer una ruta en tren i visitar els cellers participants: Macià Batle, 7103 petit celler, Sebastià Pastor, celler Ramanyà, celler Son Crespí, Bodegas Ángel, Can Rubí i Jaume de Puntiró. A partir de les 20.30 h, a la plaça Nova, el pregó serà llegit pel glosador Mateu Matas ‘Xurí’, es durà a terme l’acte de lliurament de les branques de pi als cellers i, a continuació, hi haurà música i una gran festa amb la sonada del vi novell.

stats