CAS NÓOS
Balears 04/09/2013

Urdangarin deu 417.014 € a Hisenda

La Casa Reial aporta l'escriptura notarial del préstec als ducs

Enric Borràs Abelló
2 min

Palma.El gendre del rei d'Espanya i expresident de l'Institut Nóos, Iñaki Urdangarin, va esquivar pagar 417.014 euros a l'Agència Tributària per les declaracions de la renda d'entre els anys 2007 i 2010 -els exercicis anteriors han prescrit. Així ho indica un dels darrers informes d'Hisenda notificats ahir. Per la seva banda, el seu exsoci, Diego Torres, en deu 113.056, segons un altre informe.

Bona part d'aquest deute sorgeix de les activitats de consultoria amb diferents empreses que el duc de Palma hauria cobrat a través d'Aizoon, estalviant-se així l'IRPF i pagant només l'impost de societats, que és més baix. Cal tenir en compte que aquest deute és tan sols pel que fa a l'IRPF i que no té res a veure amb els doblers públics de què, segons el fiscal, s'hauria pogut apropiar a través de les activitats de l'Institut Nóos.

Abans que el procés passàs a ser penal i Hisenda hagués d'aturar la inspecció per la via administrativa, l'Agència Tributària just hauria pogut embargar-li 1.347,63 euros, admet en un dels informes. D'una altra banda, l'agència Efe informava ahir que les autoritats de Luxemburg s'han negat a transferir als jutjats de Palma, fins que no hi hagi sentència, els devers 960.000 euros que Torres i la seva dona tenen bloquejats en un banc del país.

L'informe indica que les primeres actuacions inspectores de la trama Nóos varen començar el 2011, quan es va detectar una retirada de 147.800 euros en bitllets de 500 sense que ni Urdangarin ni Torres no poguessin oferir "una justificació satisfactòria de l'operació".

Pel que fa a la polèmica cessió d'1,2 milions d'euros per part del rei als ducs de Palma, ahir la Casa Reial va aportar l'escriptura notarial dels 1,2 milions d'euros concedits pel rei a la infanta Cristina per ajudar-la en la compra de la casa de Pedralbes (Barcelona). Aquesta operació va quedar formalitzada com un préstec sense interessos per un termini de 23 anys. En el document, subscrit el 23 de desembre de 2004, el notari Joaquín M. Rovira Perea dóna fe, en presència de Joan Carles i la infanta, que ella manifesta haver rebut el préstec.

stats