EDUCACIÓ
Balears 14/12/2013

"La UOC és la universitat menys elitista"

L'autodisciplina necessària per graduar-s'hi és apreciada a les empreses, segons un estudi del centre

Enric Borràs
3 min

Palma."La Universitat Oberta de Catalunya és la menys elitista perquè dóna oportunitats als que no n'han tingut", diu sovint l'actual rector del centre, Josep A. Planell. Avui a Manacor, lliurarà un diploma a 296 graduats de la UOC. És una xifra que, malgrat la crisi econòmica, es manté "bastant estable", assegura el rector. De la universitat que dirigeix, enguany en sortiran 6.415 graduats.

Una bona part dels qui hi estudien són alumnes que, quan molts anaven a la universitat, entre els 18 i els 22 anys, havien de treballar i que han optat per formar-se de més grans. Planell explica, però, que també hi ha força estudiants que es formen a la UOC per ampliar les seves possibilitats professionals amb noves titulacions o de més grau.

L'estudi Las competencias transversales de los graduades en ADE online, fet per tres professores de la UOC, ha detectat que les empreses valoren les capacitats d'organització, planificació i esforç dels alumnes a distància; l'autodisciplina que han de tenir per acabar la formació, sovint, alhora que tiren endavant la família i continuen treballant. El 88% dels alumnes de la Universitat Oberta tenen feina.

Valors cercats

"Un estudiant com el nostre se sacrifica per estudiar a les nits i els caps de setmana, ha de tenir determinació i tenacitat, capacitat d'esforç i de saber-se organitzar el temps, valors molt preuats per les empreses", explica Planell.

El model d'estudis de la UOC és força exigent: encara que es cursi a distància reclama proves periòdiques d'avaluació continuada, treballs, participació i conversa amb els altres estudiants a través dels fòrums i un contacte directe i fluid amb els professors.

La majoria d'illencs que estudien a la UOC es graduen en ciències empresarials i, en segon lloc, en ciències del treball. Entre els balears il·lustres que s'han sotmès a les exigències d'aquest model, segons ha pogut saber l'ARA Balears, hi ha el director d'Informatius d'IB3, Juan Mestre, que hi cursa comunicació i enguany hi ha fet assignatures com introducció al periodisme. N'hi ha d'altres com el vicepresident, Antonio Gómez, que han optat per la versió estatal de la formació en línia: la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED), on fa dret.

Planells admet que, davant la crisi econòmica, la gent no opta per formar-se més, no hi ha hagut un augment de demanda, probablement "perquè la formació té un cost" que no és fàcil d'afrontar quan manquen els doblers, però les xifres tampoc no davallen. Mentrestant, la UOC continua ampliant la seva xarxa. Ahir el rector va signar un conveni amb la Xarxa Assistencial Juaneda perquè els seus estudiants puguin fer-hi pràctiques. La UOC, per la seva banda, ofereix a mida el personal de Juaneda. És la primera universitat que tanca un acord amb un centre sanitari privat a les Illes Balears.

La UOC també col·labora amb la Universitat de les Illes Balears en un postgrau de turisme i un màster de gestió cultural en què també participa la Universitat de Girona. Planell preveu ampliar aquesta relació més endavant.

Davant del repte sobiranista que s'ha obert a Catalunya, Planell no preveu que això, ni un hipotètic procés independentista, pugui perjudicar la UOC. "Podria afectar-nos amb Espanya, però no hauria de fer-ho perquè som una universitat global i negociem amb la Xina, amb Dubai, Austràlia... La formació de la UOC no és ideològica", assegura.

El rector de la UOC considera encertada la decisió de convocar una consulta per l'autodeterminació. "S'havia de fer, havia arribat un moment en què s'havien d'aclarir les coses", considera que s'ha fet "un procés ben fet i seriós". Sobre la pregunta, manté que "probablement és la millor que es podria fer".

stats