Balears 30/10/2014

La seu de la Unesco a París exposarà al març pintures de la serra de Tramuntana

El Consell de Mallorca ha aprovat avui actuacions per valor d'1.150.000 euros per a la preservació i promoció exterior d'aquest indret Patrimoni de la Humanitat

Efe
2 min

PalmaEl Consell de Mallorca ha aprovat avui actuacions per valor d'1.150.000 euros per a la preservació i promoció exterior del patrimoni de la serra de Tramuntana, catalogada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

La presidenta de la institució insular, Maria Salom, ha explicat en roda de premsa els projectes, que es divideixen entre una línia de subvencions a particulars, dotada amb un milió d'euros, i un conveni amb l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB) per la promoció de la Serra a l'estranger.

Pel que fa a la promoció internacional, es realitzaran exposicions a Viena (Àustria), Praga (República Txeca) i Berlín (Alemanya) amb motiu de l'any de l'Arxiduc Lluís Salvador, en què es mostraran fotografies realitzades per Javier Vallhonrat, distingit amb el premi Nacional de fotografia el 1995.

Aquest projecte suposa una despesa que ascendeix a uns 87.000 euros.

A més, la seu de la Unesco a París exposarà del 2 al 13 de març la mostra 'Tramuntana, Patrimoni Cultural de la Humanitat, Pintura 1860-1960', que recull les obres més significatives que representen el paisatge de la Serra entre el segle XIX i XX.

Entre els autors de les 19 obres que formen la mostra, hi ha Ricardo Anckermann, Tito Cittadini, Llorenç Cerdà, Antoni Gelabert i Antoni Ribas.

L'exposició a París i l'edició del catàleg costaran 66.000 euros.

D'altra banda, Salom ha apuntat que les ajudes a particulars són un "acte de justícia per reconèixer la tasca de conservació dels responsables de les petites, mitjanes i grans finques que hi ha a la serra de Tramuntana", ja que "sense ells, no seria el que és".

En aquest sentit, la Junta Rectora del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial ha aprovat 73 de les 121 propostes rebudes, destinades a projectes de recuperació del paisatge agrícola i el seu entorn (500.000 euros), com la recuperació d'oliverars o l'eliminació d'espècies invasores i combustible vegetal generat per l'incendi ocorregut l'any passat i que va arrasar més de 2.000 hectàrees.

Una altra de les àrees aprovades és la recuperació d'elements etnològics (500.000 euros), principalment la captació, reconducció i emmagatzematge d'aigua; com la restauració de "safarejos", aljubs, síquies, sínies i fonts, a més de forns de calç i cases de carboners.

La presidenta del Consell ha afegit que no només es beneficiaran d'aquesta línia els propietaris de les finques, sinó tots els mallorquins i turistes que visitin la cadena muntanyosa; a més de ser fonamentals per complir amb els requisits que imposa la Unesco.

stats