Balears 11/04/2017

La UIB tenia indicis des de 2011 de la presumpta estafa del medicament contra el càncer

Asseguren que es tractaven, només, de "rumors" i no va decidir enviar un informe a Fiscalia fins l'abril de 2016

Martí Gelabert
2 min
El vicerector Jaume Carot ha comparegut en roda de premsa amb el rector de la UIB, Llorenç Huguet, i la presidenta del Consell Social, Francesca Mas

PalmaLa UIB tenia en coneixement rumors des de, almenys, 2011 sobre la presumpta estafa de dos professors de la UIB, Pablo Escribá i Xavier Busquets, per la venda d'un fals medicament contra el càncer. Així ho ha confirmat el Vicerector d'Investigació i Postgrau, Jaume Carot, que és la persona que ha seguit els esdeveniments des de més a prop.

Els dos investigadors, de moment, seguiran treballant de manera habitual fins que la Universitat decideixi prendre les mesures pertinents. Carot ha explicat aquest dilluns en roda de premsa que des que la UIB va tenir coneixement dels rumors van ocupar-se a investigar aquests fets. No va ser fins 2016 que va decidir presentar informació a Fiscalia perquè, segons ha apuntat Carot, fins aquell moment no s'havia rebut cap document escrit que denunciés l'activitat dels dos professors.

La fundació investigada està registrada al domicili d'un dels catedràticsDes del 2011 es va dur a terme aquesta investigació interna per part d'un grup de persones, per l'interès "personal i directe" de l'antiga rectora de la UIB, Montserrat Casas.

Advertència des de Son Espases

Ara bé, el 2015 la cap de servei d'oncologia de l'hospital de Son Espases ja va advertir el consell de direcció de la UIB sobre l'existència d'aquesta molècula, comercialitzada amb el nom de Minerval. Un pacient havia de formalitzar una denúncia, però quan va parlar amb la universitat va decidir retractar-se. Tot i que des d'Oncologia de Son Espases es va denunciar aquest fet, la UIB va seguir sense notificar res a Fiscalia.

L'abril de 2016 es va rebre, per primera vegada, aquesta notificació escrita de denúncia per part de dos directors d'instituts de recerca. La UIB decidí enviar el document a Fiscalia perquè la presidenta del Consell social, Francesca Mas, -que el va rebre directament-, va entendre que els fets relatats podien ser constitutius de delicte.

La Universitat ha anunciat, també, que es personarà com a part perjudicada. El rector de la UIB, Llorenç Huguet, que també ha comparegut en roda de premsa, ha apuntat, tot i els indicis de rumor, que la sortida de les informacions han generat "sorpresa i preocupació".

Empresa no participada per la UIB

L'anunci s'ha realitzat aquest dematí després que es confirmés que dos professors de la Universitat i tres persones més fossin arrestats dijous i posats a llibertat en càrrecs. Presumptament s'haurien estafat 600.000 euros.

Carot ha volgut desmentir, també, la part del comunicat de la Policia Nacional en què s'assegurava que l'empresa Lipopharma, que venia el medicament, era un spin-off de la UIB, ja que no està participada en el seu capital per part de la Universitat. Els catedràtics estaven autoritzats, això sí, per la UIB per fer feina en aquesta empresa.

Segons el vicerector, la substància Minerval "és perfectament legal". De fet, va ser declarat a octubre de 2011 medicament orfe per l'agencia europea del medicament.

stats