Balears 24/09/2013

La universitat se suma oficialment al rebuig al TIL

La UIB "ha fet seva la denúncia sobre el sistema de Tractament Integrat de Llengües" en un comunicat

ARA Balears
2 min
José Ramón Bauzá ja té el primer enfrontament obert amb la UIB que dirigeix Llorenç Huguet, vinculat igualment a posicions conservadores.

PalmaLa Universitat de les Illes Balears (UIB) "ha fet seva la denúncia sobre el sistema de Tractament Integrat de Llengües" aquest dimarts en un comunicat i se suma oficialment al rebuig de la major part de la comunitat educativa al decret del TIL. Segons la UIB, el model vigent fins ara -el del decret de mínims que obligava que pel cap baix un 50% de les classes fossin en català- "gaudia d'un ampli consens", contribuïa a la cohesió social i s'havia anat implantant al llarg de tres dècades. Afegeix que totes les avaluacions que se n'han fet "aconseguia que els escolars acabassin l'educació obligatòria havent assolit nivells acceptables de domini de les dues llengües oficials".

En canvi, la universitat constata "precipitació" en la introducció del TIL i afegeix que "no hi ha garanties que la formació dels professors sigui l'adequada". També destaca la manca de consens entre l'administració i la comunitat educativa que l'ha d'aplicar. "Hi ha evidències que demostren que un elevat nivell de consens és una de les condicions bàsiques per aconseguir l'èxit de les reformes educatives", afegeix.

La universitat comparteix la necessitat de millorar les capacitats dels alumnes en les llengües oficials i en anglès, però que, "amb bons mètodes, fer-ho no dificulta l'objectiu prioritari de la normalització de la llengua catalana". Afegeix que, a més, això s'ha de fer progressivament "i amb actuacions fonamentades en principis pedagògics contrastats i amb el suport d'equips especialitzats, avaluacions periòdiques, professorat format i amb consens i participació de la comunitat educativa". La universitat, així mateix, s'ofereix per aportar els estudis que ha fet i a impulsar el consens. També recorda que un equip d'especialistes ha començat a fer un llibre blanc sobre llengües i educació a les Illes Balears.

stats