ALCÚDIA
Balears 24/06/2014

La UIB localitza les patologies de la muralla medieval

El trànsit, la vegetació i el pas del temps, principals elements de degradació

Margalida Bonnín
2 min
MURALLA MEDIEVAL El document base que s’ha fet servirà per elaborar un pla director d’intervencions.

AlcúdiaLa proximitat del trànsit rodat, la humitat, el pas del temps, el creixement de vegetació i una sèrie d’intervencions fetes sense criteri són alguns dels factors que han contribuït a la degradació de la murada medieval d’Alcúdia, que és evident però no alarmant. Aquests són alguns dels resultats que es desprenen de l’estudi que un equip de la Universitat de les Illes Balears ha realitzat per localitzar totes les patologies del monument. Es tracta d’un mapa en alçada de tots els punts de degradació, un document base que servirà per elaborar un pla director d’intervencions. D’aquesta manera, les restauracions que s’hagin de dur a terme es podran fer seguint un criteri unificat.

En aquest informe, s’hi poden visualitzar totes les patologies que presenta, de manera sectoritzada. La documentació gràfica s’ha combinat amb un extens treball de camp per comprovar in situ l’estat de la muralla. De les juntes de les seves pedres en brota molta vegetació (en destaca la gran quantitat de tapereres) i en alguns punts l’equip investigador ha trobat peces caigudes.

Segons indicà ahir Joan Muñoz, membre de l’equip redactor del projecte, també s’hi han localitzat algunes intervencions fetes amb materials poc adequats, com el ciment pòrtland, que haurien fet malbé les peces de marès que formen el conjunt monumental. L’estudi també ha donat sorpreses, com el fet que la part nord de la murada està més ben conservada que la part sud. Això seria a causa que l’oscil·lació tèrmica hi és menor, segons destacà Muñoz.

La muralla d’Alcúdia fa 1.340 metres de longitud i ocupa 26.000 metres quadrats de superfície. Va ser construïda entre 1298 i 1375, per voluntat de Jaume II. Fa dos metres d’amplària i 8 d’alt, de mitjana, i disposa de tres portes d’accés. És un dels elements patrimonials més característics de la població, però també “el més fràgil”, tal com destacà ahir el tècnic de Patrimoni del Consistori, Xavier Ramis. Segons alguns historiadors, és la major obra militar realitzada durant l’Edat Mitjana a Mallorca. Tot i això, només va tenir una funció militar durant la revolta de les Germanies, entre 1520 i 1523. Per commemorar-ho, cada estiu se celebra una funció del Via Fora!, una obra teatral a l’aire lliure que es representa en diferents punts del monument.

Alcúdia conserva les seves tres murades: la romana, la medieval i la renaixentista. Pel que fa a aquesta darrera, és la que està en un pitjor estat de conservació. L’Ajuntament anuncià ahir que s’està duent a terme un projecte per fer-hi una intervenció de restauració.

Pel que fa a la muralla medieval, el Consistori ja té una primera valoració del que costaria una restauració global i la xifra en dos milions d’euros. Ara bé, la intenció, i allò recomanat pels científics de la UIB, és que les intervencions es facin per sectors. No hi ha pressa i les actuacions es duran a terme seguint el pla que es redacti. Muñoz destacà ahir la “important passa endavant” que suposa haver fet aquesta feina. La prevenció i el manteniment “minven molt els costos de futur”, assenyalà.

stats