Balears 12/06/2013

El Suprem revisarà el 2 de juliol la condemna a Matas i si la confirma l'enviarà a la presó

L'expresident va apel·lar al tribunal la sentència pels pagaments fraudulents a Antonio Alemany

Efe
2 min

PalmaEl Tribunal Suprem revisarà el 2 de juliol la condemna a sis anys de presó per corrupció que l'Audiència de Palma va decidir contra l'expresident Jaume Matas arran del primer judici del cas Palma Arena, el dels pagaments fraudulents al periodista que li escrivia els discursos, Antonio Alemany. Si el Suprem confirma la sentència de Matas, haurà d'entrar a la presó.

La segona sala del Suprem farà una vista pública i després dictarà sentència. L'Audiència el va considerar el març de l'any passat culpable d'inducció al frau a l'administració, a la falsedat en document oficial i mercantil, a la prevaricació, a la malversació de fons públics i per tràfic d'influències. Tot plegat, per pagar 480.000 euros de manera fraudulenta a Alemany, qui al seu torn va resultar condemnat a tres anys i nou mesos.

L'expresident està implicat en 12 de les 26 causes pendents del Palma Arena –entre les quals, la que implica el gendre del rei, Iñaki Urdangarin–. Aquella primera sentència del cas Palma Arena, però, va desmuntar l'argument principal de la defensa de l'expresident en la majoria de peces: que ell prenia decisions polítiques però que no era qui feia els contractes i, per tant, no podia haver comès cap delicte.

Precisament perquè Matas prenia decisions polítiques i no administratives se'l va condemnar com a inductor en tots els delictes excepte el de tràfic d'influències, del qual se'l va considerar autor directe.

Matas s'escudava darrere del famós "que es faci" que ja havia criticat el jutge instructor, José Castro, quan l'havia interrogat. L'expresident assegurava que ell deia que es fes alguna cosa i que eren els seus subalterns els que ho executaven. Durant el judici va recordar que "no tenia competències per contractar".

stats