Balears 31/08/2013

La Trapa, i ara, què?

Una vegada més, el foc fa que la reserva biològica del GOB sigui un recurs de primer ordre per a tasques d'educació ambiental

Joan Carles Palos
2 min

PalmaDimarts passat, vaig acompanyar els meus fills a la Trapa. No ho vaig fer per atemorir-los del foc ni de les seves conseqüències devastadores, perquè ja ho saben. Ho han vist per la televisió i a les portades dels diaris, ho han sentit per la ràdio i en són plenament conscients. Ho vaig fer perquè prenguessin consciència del mal que fa la ignorància -un caliu que tot ho encén- i l'estupidesa humana -més devastadora encara-.

Conscienciació

Ho vaig fer, al cap i a la fi, perquè sentissin la necessitat de comprometre's amb la recuperació del territori calcinat. Són petits, ja ho sé. Tenen 10 i 7 anys, respectivament. Però no són beneits, saben perfectament que la unió d'esforços individuals és una eina més poderosa que qualsevol enginy humà.

La Trapa, com tot el sector de Ponent de la serra de Tramuntana arrasat pel foc, reverdirà i es recuperarà gràcies a la solidaritat. La solidaritat amb el territori i amb el país. I ells hi seran presents, per sumar esforços amb la resta de voluntaris; i amb ells, tots nosaltres. Va passar el 1994 a la finca del GOB i tornarà a passar ara allà mateix.

Un total de 2.335 hectàrees devastades per l'incendi d'Andratx que tardaran un mínim de 25 anys a recuperar l'estrat boscós perdut, 80 anys fins a recuperar la seva imatge original. I això és feina de generacions venidores, com la que representen els meus fills.

I ara, què?

Els excursionistes i tots els que tenim alguna cosa a veure amb el medi ambient i la serra de Tramuntana-Patrimoni de la Humanitat estam de dol. Una part important d'aquest paisatge se n'ha anat en orri devastada per les flames. Ara toca recuperar-la.

Però abans, com em comentava Joan Juan, gerent de la finca de la Trapa, seria bo que la gent visitàs el lloc del sinistre per veure-hi les conseqüències devastadores de la ignorància i l'estupidesa humana, i prendre consciència del que toca fer a partir d'ara. Tot plegat mentre s'observa "aquest paisatge de roques, cendres i silenci" en què s'ha convertit el sector de Ponent de la Tramuntana.

Prevenció

S'hi ha d'anar, és clar que sí, però amb molt de seny. No hi ha cap problema de recórrer la zona sinistrada, sempre que se segueixin els camins existents i es respectin els costers calcinats, exposats ara als perills i amenaces de l'erosió.

Aviat començarà el procés de recuperació; ara s'ha iniciat el procés de captació i organització del voluntariat per tal de fer més efectiva la seva tasca. Ho ha fet el GOB, propietari i gestor de la Trapa, i s'espera també que ho faci el Govern amb la resta de superfície afectada per l'incendi.

Fins que no comencin les tasques, qualsevol visita a la zona sinistrada -sa Coma Calenta, la Trapa, es Grau o els voltants de s'Esclop de Galatzó- s'ha de fer amb molta prevenció. Els costers calcinats són molt inestables, hi pot haver caigudes d'arbres i esllavissades, sobretot pel costat d'Estellencs.

stats