Balears 02/05/2017

Torna la Jane's Walk, les rutes per redescobrir Palma a través del pensament i la participació

El proper cap de setmana s'organitzen 12 itineraris gratuïts impulsats per veïns o col·lectius per mirar la ciutat amb uns altres ulls

Martí Gelabert
3 min
La Via Corrupta ha estat la ruta amb més públic.

PalmaCaminar per un carrer i no ser conscient de la història que hi amaga, sigui arquitectònica, veïnal, comercial o, fins i tot, corrupta. Qualsevol element és vàlid per crear un fil argumental. Poder-lo explorar és qüestió de voluntat i aquesta voluntat per fer la gent conscient de la ciutat on viu és un dels pilars de Palma Jane's Walk. "Conèixer una mica més la teva ciutat és senzill, però a la vegada màgic", explica l'organitzadora de l'esdeveniment, Maria Gómez.

El Jane's Walk es tracta d'una iniciativa que engloba diverses rutes (en el moment d'escriure aquestes línies n'hi ha 12) per tota la ciutat. Veïns de Palma creen uns itineraris concrets per explicar motius concrets. Per exemple, la Palma corrupta, el Sant Agustí més enllà del turisme o la Palma mentidera. Tindrà lloc aquest cap de setmana. A la seva pàgina web hi ha tota la informació actualitzada. A continuació, però, n'oferim un tast.

Quines rutes hi ha?
  • Palma a través dels ulls d'un ciclista urbà (5 de maig, 18.00 h, plaça d'Espanya). Ressaltarà la convivència entre bicicletes i vianants, conductors i transport públic.
  • Via corrupta: la història es repeteix (5 de maig, 19.00 h, estàtues romanes de la Rambla). Els escenaris més emblemàtics de la corrupció a la ciutat, amb gags interpretats per l'humorista Xavier Canyellas.
  • Sant Agustí i Cala Major: molt més que turisme i platja (5 de maig, 19.00 h, Casal de barri de Sant Agustí). Es donarà a conèixer la diversitat gastronòmica i cultural de la zona.
  • Can Serra, Can Oleo i Can Weyler... Per què estan tancades? (6 de maig, 10.00 h, plaça de Sant Francesc). Les tres cases estan tancades i no es poden visitar. S'engegarà un debat sobre el seu futur.
  • Palma mentidera (6 de maig, 11.30 h, estàtua Rubén Darío al passeig de Sagrera). Revisió d'aspectes de la ciutat 'que no són així com pensaves'. Mites, estampes amb maquillatge. Qui ha mentit i per què?
  • Habitar la ciutat: viure el carrer o patir el carrer? (6 de maig, 18.00 h, plaça d'Espanya). El dilema plantejat és si la planificació urbana està pensada per al benestar o per a l'especulació.
  • Palma, ciutat AOVE 'La senda de l'oli' (6 de maig, 19.30 h, font de les Rambles). Història de les oliveres, les classes i personatges històrics, entre d'altres.
  • La gentrificació del barri (7 de maig, 10.00 h, plaça Major). La combinació d'extractes de novel·les, versos, entrevistes o titulars de premsa permetrà conèixer el discurs sobre aquesta temàtica.
  • Palma republicana: ruta amb bicicleta (7 de maig, 10.30 h, plaça de Cort). Aturades als llocs més emblemàtics del període republicà.
  • Massa mares per a un fill: un itinerari de novel·la (7 de maig, 11.30 h, centre de Salut Son Serra-la Vileta). L'autora del llibre 'Massa mares per a un fill', Dora Muñoz, organitza un itinerari sobre les classes socials que hi conviuen i com és la barriada, així com un debat entorn de l'adopció (un dels temes principals de la novel·la).
  • #StreetArtPalma: art urbà i/o vandalisme? (7 de maig, 12.00 h, estació del tren de Sóller). Té cabuda l'Street Art? On són els límits entre vandalisme i art? Aquestes i més preguntes es debatran a la ruta.
  • Camina, respira i viu el barri de la Soledat (7 de maig, 17.00 h, parc de Can Blau). Una ruta per la barriada, per parlar, per sentir, sumant entre tots.

"És una aproximació diferent a les rutes convencionals. Són més creatives", apunta Gómez. L'objectiu és crear debat o, si més no, inquietuds. Incitar la "massa crítica" per canviar aspectes quotidians. "Si no començam a pensar i a tenir una opinió sobre la nostra ciutat no acabarem de definir què cercam o què volem", destaca.

"Tothom té molta vida a la ciutat", segons Gómez. I, per ella, el fet que siguin veïns els que organitzen les rutes "és una manera que els tècnics despertem" i que "la participació ciutadana ben feta pugui aportar moltes coses a la ciutat". Això sí, el que es parla a la Jane's Walk ni s'acaba per transcriure ni s'enregistra. És volàtil, amb l'objectiu que siguin els persones que hi participen els que en mantinguin el record. Tot, per recuperar relacions personals i vivències. "La gent que veus a la ruta saps que té un mateix interès que tu. Les connexions personals són màgiques per crear alguna cosa en aquesta societat de diapositives i pantalles", conclou.

stats