Balears 27/10/2014

El TSJIB diu que es pot fer el golf a Son Baco

La sentència, que rectifica la que certificà la protecció de la zona d'ullastrar en primera instància, valida l'interès general del projecte de golf i hoteler concedit el 2006

Mercè Pinya
2 min

PalmaA l'ullastrar que és avui Son Baco, a Campos, s'hi pot construir un camp de golf amb oferta hotelera. Ho considera el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, que en una sentència amb data de 22 d'octubre rectifica la que el passat mes d'abril dictà el Jutjat Contenciós Administratiu número 3 de Palma, que deia que el Pla Territorial de Mallorca i les Normes Subsidiàries de Campos de 1991 prohibeixen l'ús de camps de golf en terrenys classificats com a forestals, com és el cas de l'ullastrar de Son Baco.

Ara, però, el tribunal dóna la raó a la promotora Golf de Campos Son Baco S.A., que apel·là el primer dictamen judicial. En la sentència del TSJIB, de la qual ha estat ponent el magistrat de la sala del Contenciós Administratiu Fernando Socias, considera que les Normes Subsidiàries (NS) de Campos permeten les instal·lacions distintes a l'agrícola en sòl forestal si se'ls concedeix l'interès general.

L'article 212.2 de les NS diu que "les àrees forestals seran objecte de protecció i per tant de conservació i defensa (...) i no s'hi podran efectuar transformacions del seu destí forestal ni podran elevar-s'hi altres construccions que les necessàries per a l'explotació forestal", a més dels habitatges unifamiliars en règim singular. Aquest precepte, diu el magistrat, "sense posar-lo en relació amb altres, sense dubte impedeix el camp de golf". No obstant això, apunta que en un altre article, el 209, estableix que en el sòl rústic "qualsevol altre ús no industrial i no relacionat amb la indústria agropecuària haurà de ser objecte de declaració, en cada cas, d'utilitat pública o interès social". Així, el TSJIB entén que, si no és admissible cap altre ús a part de l'agropecuari, mai no podrà permetre's cap altre ús sense una prèvia declaració d'interès general, la qual cosa fa considerar que, a aquests terrenys, sí que se'ls pot donar un altre ús que no sigui l'agrícola, condicionat a l'interès general.

"Aquesta interpretació", diu, "no només és l'única possible per donar sentit a l'article 209.6 de les NS/1991, sinó que a la vegada és la mantinguda per l'Administració demandada (el Consell de Mallorca) des que s'inicià el procediment fa més de 24 anys i fins al moment de dictar l'acte aquí recorregut".

Igualment, es remet a una sentència de la mateixa sala del 15 de juliol de 2004 que considerà que el projecte "no està afectat per cap protecció ni està situat o inclòs en espai natural protegit, sinó en sòl rústic de caràcter general". Pel que fa a l'afectació a l'entorn i al paisatge, assenyala el que valorà la Comissió Balear de Medi Ambient i el que informà la Conselleria d'Agricultura "respecte de la compatibilitat dels valors de la zona".

El Consell de Mallorca acordà el 13 de febrer de 2009, durant el segon Pacte de Progrés, estimar el recurs d'alçada del GOB contra el camp de golf, la qual cosa permeté aturar el projecte en anul·lar la declaració d'interès general concedida per la institució insular. La promotora dugué l'acord als tribunals i perdé en primera instància. Ara el TSJIB li dóna la raó. El Consell de Mallorca, l'administració demandada, pot recórrer encara al Tribunal Suprem, però els responsables polítics actuals sempre s'han mostrat partidaris del projecte.

stats