ÚS PÚBLIC
Balears 25/07/2015

Suspesa la tramitació per convertir els fars de Portocolom i Sóller en hotels

El canvi de color polític als dos consistoris força l’Autoritat Portuària a paralitzar-la

Margalida Bonnín
3 min
ELS CIUTADANS, EN CONTRA  Més de 700 persones mostraren el rebuig a la privatització del far en una manifestació a Portocolom el mes de març passat. Estava organitzada pel col·lectiu Salvem Portocolom, amb el suport d’entitats com l’Ateneu de Felanitx, el GOB, l’associació de veïns i partits polítics, entre d’altres.

ManacorEls fars de Muleta (Sóller) i de Portocolom (Felanitx) no es convertiran en hotels. L’Autoritat Portuària ha suspès la tramitació d’aquests projectes perquè els dos ajuntaments afectats s’hi han posicionat en contra.

En el cas de Felanitx, el Consistori (Bloc, El Pi i PSOE) va aprovar una moció per sol·licitar la paralització del procés de licitació del projecte i per demanar també que la gestió del far se cedís al Consell de Mallorca. La resposta de l’Autoritat Portuària ha estat que per dur a terme el procés de licitació i explotació del far de Portocolom és necessari el consens de totes les institucions i que, per tant, aquest no es completarà. Pel que fa a l’opció de traspassar les competències a la institució insular, descarta aquesta possibilitat perquè l’edificació està en domini públic maritimoterrestre, de manera que ha de ser competència de l’Estat.

En el cas de Sóller, l’Autoritat Portuària es dirigí directament al batle, Jaume Servera (MÉS), per demanar-li el parer de l’Ajuntament en aquest assumpte. Després de rebre una resposta contrària a la privatització dels usos, aquesta s’ha suspès. Segons explicà ahir el primer edil, el contacte es produí pocs dies després de prendre possessió del càrrec, justament perquè el Consistori havia canviat de color polític. Si abans hi governava el PP amb majoria absoluta, ara hi governa un pacte entre MÉS i el PSOE. Això significaria que ja s’havia demanat el parer a l’antic consistori, malgrat que la notícia no va transcendir.

Els concursos per treure a licitació els dos fars ja estaven a punt per ser aprovats pel consell d’administració de l’Autoritat Portuària a principis de juny, amb els plecs de condicions redactats. En el cas de Felanitx, el plec també havia rebut el vistiplau de l’Advocacia de l’Estat, en data 5 de juny.

Ciutadella, l’únic aprovat

El far de la Farola, a Ciutadella, és de moment l’únic de les Illes amb un concurs en marxa per convertir-lo en un establiment hoteler. L’empresa guanyadora podrà explotar la infraestructura durant un termini màxim de 20 anys, a canvi d’un cànon anual de 27.000 euros. Els interessats tenen tres mesos per presentar les seves propostes. El projecte que resulti guanyador d’aquest concurs s’haurà de remetre a Ports de l’Estat, perquè després el Ministeri de Foment n’autoritzi l’ús complementari.

En total, a les Illes hi ha deu fars susceptibles de començar a tenir ús hoteler. A més dels tres apuntats, existeixen projectes per als d’Alcanada (Alcúdia), la Punta Avançada (Pollença), el cap Blanc (Llucmajor), l’illa Conillera i Botafoc (Eivissa), entre d’altres.

Aquestes concessions del domini públic són possibles gràcies a una modificació de la Llei de ports aprovada pel govern central l’any 2011. Segons el Ministeri de Foment, l’objectiu d’aquesta mesura és garantir el manteniment de les instal·lacions. Altres veus, com la del GOB, consideren que són una privatització més de la cosa pública.

Fins avui, els únics usos lucratius en fars de les Illes Balears són l’explotació d’un bar a Formentor (Pollença) i a Artutx (Ciutadella). Per altra banda, el del del cap de ses Salines (Santanyí) allotja una estació d’investigació costanera de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (Imedea).

Portocolom: la ciutadania es mobilitza contra el projecte

Manifestació

El projecte per donar un ús hoteler al far de Portocolom ha estat el que més ressò ha tingut, gràcies a la mobilització ciutadana en contra. Més de 700 persones participaren en una manifestació el 25 de març de rebuig a les intencions de l’Autoritat Portuària i per reclamar l’ús públic de les instal·lacions. La marxa estava organitzada per Salvem Portocolom amb el suport d’altres entitats com el GOB i l’associació de veïns del municipi.

Videoclip

La plataforma en defensa del patrimoni natural i cultural de Portocolom va produir i difondre un vídeo contra la privatització del far. S’hi versionava la cançó Al mar, del grup català Manel, per reconvertir-la en Al far!. El videoclip té prop de 4.000 visites a Youtube. Per altra banda, també es va iniciar una recollida de firmes a través d’una plataforma online que, això no obstant, no ha tingut tanta acceptació.

Ajuntament

Els grups Bloc per Felanitx i PSOE, que estaven a l’oposició el mes de març, varen forçar la realització d’un ple per discutir una moció de rebuig a la privatitzaicó. El PP, el qual gaudia de majoria absoluta, convocà la sessió a les 8.15 h, un horari que, segons l’oposició, pretenia evitar l’assistència de públic. La proposta per rebutjar l’hotel no s’aprovà, però aquesta decisió es revertí en el primer ple amb el nou equip de govern, el 26 de juny.

stats