CANVI DE GOVERN
Balears 07/07/2017

Susana Mora, nova presidenta del Consell de Menorca

El relleu va anar acompanyat d’un balanç de dos anys de govern, fent un repàs de les fites aconseguides i explicant els canvis que es produiran

Ara Balears
3 min
MORA I SALORD  Susana Mora va substituir ahir Maite Salord, després de dos anys de govern.

PalmaLa socialista Susana Mora va substituir ahir horabaixa la fins ara presidenta del Consell de Menorca, Maite Salord, de MÉS, després de la sessió extraordinària del ple. Aquest relleu en la presidència, després d’uns anys de govern, correspon a l’acord que van assolir el PSOE, MÉS per Menorca i Podem a l’inici del mandat.

A l’organigrama de la institució hi haurà algunes novetats, segons va informar el Consell. Les àrees de Política Lingüística passaran a ser responsabilitat de la Conselleria de Cultura i Educació, mentre que les de neteja de platges i protecció animal seran transferides de Medi Ambient a l’àrea de Cooperació Local, la qual serà dirigida per Raquel Marquès.

L’anterior lloc de Marquès, director de Comunicació, es posarà en mans de la llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques Magdalena Arnau. D’altra banda, José Carbonell es converteix en director insular de Presidència i el seu anterior lloc, en la Direcció d’Ocupació, Projecció Econòmica, Joventut i Esports, quedarà a càrrec de Pilar Carrasco. Així mateix, l’equip de govern va avançar que a principis del proper any s’incorporarà un càrrec de confiança al departament de Serveis Generals, Participació Ciutadana i Habitatge, dirigit per Cristina Gómez.

El govern del Consell de Menorca va realitzar ahir un balanç “molt positiu” dels dos primers anys de govern insular i va destacar que “ha estat el pacte que els menorquins havien demanat, gestionant de manera eficaç i governant per a les persones”, amb paraules de la fins ahir presidenta del Consell de Menorca, Maite Salord, que coincidí amb les vicepresidentes Cristina Gómez i Susana Mora.

Així mateix, Salord va destacar la rebaixa dels sous dels càrrecs “per destinar-los a polítiques de Benestar Social”, com a polítiques socials d’infància, amb el suport als ajuntaments per a l’obertura de menjadors escolars d’estiu i beques a famílies amb menys recursos. La presidenta va ressaltar també la posada en funcionament d’uns criteris per a la contractació socialment i ambientalment responsable, per “millorar l’impacte social i ambiental en tot allò que gestiona el Consell”.

“Hem avançat cap a una administració més transparent, amb més informació a la web institucional i a les xarxes socials i que respon amb la màxima celeritat a les peticions d’informació”, va defensar. Apuntà, també, que “s’ha donat espai a l’oposició, convidant-los a formar part del Consell Executiu i com a patrons en la Fundació Foment del Turisme”.

Durant aquests dos anys s’ha elaborat el primer Pla d’acció de la reserva de la biosfera, una obligació “que mai s’havia executat i en la qual va implicar-se el Govern amb una inversió de 120.000 euros anuals”, va comentar la presidenta.

“Malgrat no tenir competències en matèria d’habitatge, el Consell va dur a terme polítiques socials lligades a aquesta qüestió”, va defensar la vicepresidenta Gómez, qui va recordar la reobertura de l’oficina de l’IBAVI, la constitució de la Mesa d’Habitatge Social i la redacció de l’Acció d’Atenció a Persones sense Llar.

Gómez va afirmar, a més, que “la gran aposta per la regeneració democràtica va ser impulsada per la reducció de l’organigrama de càrrecs de confiança i la disminució dels sous, la qual cosa suposarà un estalvi de més d’un milió d’euros d’aquí a final de mandat”.

Així mateix, l’equip de govern va iniciar la revisió del Pla Territorial Insular, que “ha permès fer un ús sostenible i ordenat del territori que dona valor diferencial a l’illa”, va indicar Susana Mora, qui també va destacar el “consens i procés participatiu” a l’hora de gestar-ho.

Durant aquests dos anys també van reconduir-se les obres de la carretera EM-1, “a partir de criteris de sostenibilitat territorial, econòmica i de seguretat”, i van millorar-se els accessos a les platges amb una inversió de 150.000 euros.

En matèria cultural, segons l’equip de govern, es va augmentar en més d’un 300% la inversió en patrimoni històric i cultural i es continua treballant en la candidatura de Menorca Talaiòtica a Patrimoni Mundial, entre altres qüestions.

Mora va subratllar que aquest balanç “és una bona manera de passar comptes davant la ciutadania”, explicant a la societat els projectes que duen a terme i llançant un missatge de continuïtat. “La nostra prioritat serà el treball per a les persones. Han estat dos anys de polítiques d’ocupació sense precedents, amb set projectes presentats directament per la institució insular, que han suposat la contractació d’un total de 80 persones que en aquests moments estan en situació de formació i treball”, va remarcar.

stats