SALUT
Balears 19/04/2014

Son Llàtzer vacunarà pel VPH dones amb lesions al teixit uterí

Redueix el risc de més infeccions i de desenvolupar càncer de cèrvix

A. A.
2 min

Palma.L’hospital de Son Llàtzer ha posat en marxa un programa que pretén incidir en la prevenció del càncer de cèrvix centrat en aquelles dones a les quals s’han detectat ja lesions premalignes en el teixit del coll uterí.

Aquest programa específic de vacunació contra el viurs del papil·loma humà (VPH) que tirarà endavant el servei de ginecologia del centre hospitalari públic vol aconseguir que les pacients no acabin desenvolupant el càncer.

La previsió de Son Llàtzer és que anualment s’arrribin a administrar a l’hospital unes setanta vacunes l’any a les pacients que s’hagin sotmès a una conització cervical -és a dir, l’extracció de teixit anormal del coll uterí- per lesions premalignes o precanceroses. Amb la vacunació es creu que es reduirà el risc que la dona pateixi noves infeccions i lesions causades pel VPH. De fet, administrar aquesta vacuna, segons s’assegura des de l’hospital de Son Llàtzer, pot fer minvar aquest risc entre el 60% i el 80%.

El VPH és una de les infeccions de transmissió sexual més comunes i, a més, està adquirint una creixent importància en la salut pública, fonamentalment per la relació amb el càncer de cèrvix. Les pacients afectades pel VPH tenen entre 4 i 5 vegades més risc de desenvolupar càncer de cèrvix que la resta, per la qual cosa és important oferir-los un tractament preventiu que pugui minitmizar aquests riscos.

La vacunació contra el VPH està implantada des de 2008 en el calendari de vacunacions de les nines de 14 anys i està recomanada per la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia, l’Associació Espanyola de Patologia Cervical i Colposcòpia i l’Associació Espanyola de Vacunologia.

Segons el cap del Servei de Ginecologia de l’hospital de Son Llàtzer, Ángel Martín, “cada vegada hi ha més articles que avalen i defensen la utilitat de la vacunació en les pacients que tractam a la Unitat de Patologia Cervical per mitjà d’una conització. No obstant això, malgrat les nostres recomanacions, ens trobam que la taxa de vacunació no supera el 30%”. Segons Martín, “el motiu principal de la baixa vacunació és el cost i el fet que les pacients hagin d’acudir a la farmàcia a adquirir-la i posteriorment al seu centre de salut perquè la hi administrin”.

Tot i així, el cost de la vacunació queda compensat per la reducció de la despesa del diagnòstic, el tractament i el seguiment de les lesions posteriors a la conització. Per això, la vacuna, que consta de tres dosis, s’administra coincidint amb el dia del primer tractament i amb els controls posteriors.

stats