VINYÒVOL
Balears 05/08/2017

Somni d’una nit d’estiu

Allò que era habitual o tradicional fa uns anys ara no ho és tant

Andreu Majoral
4 min
Somni d’una nit d’estiu Vi recomanat Son Blanc 2016 Celler Can Majoral (Algaida)

EnòlegNedant per pàgines d’organismes oficials per descobrir alguna peça sobre el món del vi que pugui ser interessant per contar-vos, m’han aparegut dues notícies que han passat fugaçment pels mitjans de comunicació, però que ens marquen clarament que el món i els qui hi habitem no restam immòbils, sinó que evolucionam a mesura que passa el temps i que ens hem d’adaptar, ja que allò que era habitual o tradicional fa uns anys ara no ho és tant.

La primera notícia ens duu a l’illa d’Eivissa. El dimarts 1 d’agost, la Indicació Geogràfica Protegida del Vi de la Terra d’Eivissa anunciava que havia començat la verema. Ai, mare de déu!!, qui ho havia de dir que en iniciar el vuitè mes de l’any ja agafaríem els poals, les tisores i partiríem cap a Cala Vinya per començar una feina que habitualment es duu a terme durant el mes de setembre. La gent gran ens deia que per Sant Mateu, 21 de setembre, era bon moment per començar a veremar, però ara pels voltants d’aquest dia n’hi ha que ja han acabat i fan net el remolc, poals i tisores. Quan als anys 80 varen entrar a casa nostra les varietats foranes, sobretot varietats d’origen francès que tenien una gran demanda i fama, la verema s’avançà a finals del mes d’agost. Parlam de castes de raïm com el chardonnay, moscatell de Frontignan, sauvignon blanc, riesling, pinot noir i viognier, que són més primerenques que les varietats locals. Algunes d’elles, com el pinot noir i riesling, no han acabat de quallar bé i n’hi ha poca superfície plantada; d’altres, com el viognier i el sauvignon, varen arribar una mica més tard, cap a l’inici del segle XXI, i ara estan en fase d’expansió. Però la més coneguda pel gran públic i la que ha tingut més èxit és la chardonnay, una casta de vitis que ha estat la més plantada a tot el món i també a casa nostra. Les dades publicades per les dues denominacions d’origen de Mallorca ho confirmen: a la DO Binissalem ocupa el 35% de superfície respecte de les altres varietats blanques, només superada per la premsal, i a la DO Pla i Llevant és la varietat blanca més cultivada, amb un total de 45 hectàrees -no he trobat dades del vi de la Terra de Mallorca ni de les altres illes, però ben segur que hi veuríem valors similars.

Un altre fet que influeix en aquest avançament és el canvi climàtic. Ens trobam davant un augment de les temperatures i més onades de calor que acceleren l’evolució fenòlica de la vinya i, per tant, n’avancen unes setmanes el moment de la collita. El sector del vi és molt conscient d’aquests canvis i ja fa temps que petits i grans empresaris del sector, com Miguel Torres, proposen crear un grup a escala mundial de viticultors per lluitar per la reducció dels gasos d’efecte hivernacle per, alhora, aconseguir que d’altres empreses se sumin a aquest projecte. Un somni, aconseguir que les empreses més contaminants tinguin la mateixa sensibilitat i es convencin de la necessitat de canviar el model productiu.

La segona notícia que ens marca com evoluciona el camp de casa nostra són les dades estadístiques de la producció agrària ecològica a les Illes Balears fetes públiques aquests dies. Ja fa molts anys que va deixar de ser una dèria de quatre arreplegats i es va convertir en una realitat ben sòlida que alimenta una part molt important dels consumidors i sedueix de cada vegada més pagesos. Les dades indiquen que la tendència a l’alça no s’atura i, si continua pel mateix camí, es pot convertir en majoritària d’aquí a uns decennis. Actualment hi ha 29.502 hectàrees de conreu ecològic i 800 operadors, fet que suposa a Mallorca un 10,7% de la superfície agrícola útil; a Menorca, un 10,1%, mentre que a Eivissa arriba al 3,4% i a Formentera és tan sols del 0,15%. Si ens fixam en les dades del cultiu de la vinya, assenyalen que hi ha 583 hectàrees de vinya ecològica (541,1 a Mallorca, 33,1 a Eivissa i 8 a Menorca). Això significa al voltant del 35% de vinya a casa nostra i 26 cellers inscrits. El sector del vi pot ser la punta de llança de l’enfortiment d’aquest tipus de cultiu i, fins i tot, podem somiar a aconseguir que totes les vinyes de les Illes siguin d’agricultura ecològica. Us ho imaginau? No és una quimera utòpica ni impossible, ja que hi ha altres llocs, com la DO Penedès, que engloba 24.000 hectàrees, que ja fan feina per assolir aquest objectiu i ser la primera DO 100% ecològica. I qui ho aconsegueixi, segur que tindrà l’èxit assegurat.

Vi recomanat: Son Blanc 2016

Celler Can Majoral (Algaida)

Parlant de vins ecològics, utopies, somnis i varietats primerenques, he pensat ràpidament en aquest vi. Una mescla ben estranya i peculiar -igual que aquest celler familiar pioner en agricultura ecològica- de dues varietats foranes que estan autoritzades a Mallorca des de ja fa molt de temps i que molt poques vegades es combinen. Tenim un alt percentatge de chardonnay fermentat i criat en botes de roure que dona cos, cremositat i fruites madures amb una petita aportació de riesling jove que aporta frescor, acidesa cítrica i perfum floral per passar unes bones nits d’estiu.

stats