ACCIÓ SOCIAL
Balears 22/07/2017

Santa Catalina i el Jonquet lluiten contra la solitud de la gent gran

Un projecte gestionat pel Grec proposa mesures d’intervenció per pal·liar problemes detectats

Martí Gelabert
5 min
Per fer front a la solitud i a l’aïllament de la gent gran, el Grec gestiona activitats entre grans i més petits. Es fan tallers, sortides, xerrades i debats. També es treballa entre els més joves.

PalmaEl procés de transformació econòmica que han viscut les barriades del Jonquet i Santa Catalina de Palma ha suposat també canvis socials. La massificació turística, avui a l’ordre del dia, ha fet dinamitar-ho. “L’arribada d’estrangers, suecs que han agafat negocis, que han comprat cases, l’especulació i l’augment dels preus han desplaçat la gent. Els veïns han hagut d’anar-se’n a llogar cases a un altre lloc”. Aquestes són les reflexions d’Antonia Segura, una tècnica del Grup d’educadors de carrer i treball amb menors (Grec). Ella forma part del projecte Intervenció Comunitària Intercultural (ICI), que subvenciona l’Obra Social la Caixa a Palma, que gestiona el GREC i amb què col·labora l’Ajuntament.

Per ella, el col·lectiu més afectat ha estat el de la gent gran. “Passa a un segon pla”, especifica. Aquest ha estat un dels eixos, precisament, que han fet engegar els mecanismes del projecte ICI. Per a la gent gran, es va decidir crear la comissió de salut. Ha de resoldre les problemàtiques principals que es varen detectar l’any 2015, època en què es va iniciar.

En una monografia elaborada pels tècnics del projecte, es destaca que les persones grans que es poden permetre accedir a associacions i entitats “conten històries que estan impregnades de soledat i necessiten ser escoltades i rebre acompanyament en moltes situacions de la vida quotidiana”. A més, es concreta que algunes de les persones d’edat avançada “viuen aïllades en el seu domicili, a causa de les barreres arquitectòniques [...] i no tenen vida social”.

En aquest mateix sentit, Segura opina que el més important que s’ha aconseguit amb el projecte és que la comunitat “prengui consciència de la problemàtica invisible”.

De fet, l’estudi recull dades demogràfiques -del 2012, les darreres a què tingueren accés- sobre les barriades. En el cas de Santa Catalina, la piràmide de població indica que hi ha una reducció de la natalitat i una bona representativitat de persones grans. Pel que fa al Jonquet, es conclou que es reflecteix “la dinàmica de substitució demogràfica que ha patit el barri”, ja que les franges principals se situen entre els 25 i els 50 anys.

Entre les accions que s’han duit a terme per capgirar la situació i la problemàtica entorn de la gent gran, s’ha apostat per fer un conjunt d’activitats intergeneracionals, per connectar els diferents grups de població per edats. Per exemple, s’ha elaborat la reproducció d’un concurs de cuina entre padrins i nets, una ruta saludable, un conte i fins i tot un hort ecològic intergeneracional. De fet, aquesta darrera activitat es realitzarà el proper dimarts, a la plaça de la Feixina. “La idea de promocionar i promoure activitats d’aquestes característiques és per posar en contacte el col·lectiu i donar protagonisme a la gent gran”, detalla Segura.

A banda de la comissió de salut, es va dividir el projecte en dues més: una de convivència i una altra de socioeducativa. El plantejament del projecte ICI és que aquestes comissions no estiguin fragmentades i es pugui establir un treball en xarxa. Per exemple, la de salut va molt lligada a la de convivència, perquè la gent gran ha assolit un paper protagonista. Es va crear amb la intenció de resoldre el conflicte entre treballadors i veïns, però ha derivat, sobretot, en un segon objectiu: promocionar la cultura i el patrimoni dels barris. De fet, ha estat la gent gran la que s’ha convertit en un agent promotor. Per exemple, s’han ajuntat per explicar la història del barri o establir rutes culturals i patrimonials.

Violència masclista entre joves

Una de le propostes estrella i que s’han treballat més en profunditat el darrer curs és la d’abordar situacions de desigualtat de gènere entre parelles adolescents, així com prevenir-les. També s’ha treballat per fer front a la violència masclista i les relacions tòxiques.

“Hem fet una gran passa amb l’experiència que hem duit a terme”, explica Segura. Diu que han tingut un gran reconeixement comunitari per part de les administracions i, fins i tot, el batle. La lluita contra la violència masclista i les situacions d’odi s’ha realitzat, com a projecte pilot, al centre concertat Escolàpies de Palma. Es treballà amb tres grups protagonistes: famílies, alumnat i professorat. Hi ha hagut des de debats a un cinefòrum fins a una campanya de visibilització a l’escola, entre els alumnes d’Educació Secundària.

Segura explica que una de les característiques del projecte és que van anomenar una sèrie de referents d’igualtat. És a dir, aquells alumnes que s’encarregarien de detectar situacions de risc entre companys i fer d’intermediaris entre el professor i l’alumne. Durant mig any es va treballar “sensibilitzant i conscienciant”. Ara bé, Segura té clar que aquest període de temps no és suficient i que la idea és que continuï els propers anys.

A més, la continuïtat del projecte no només quedarà a les Escolàpies, sinó que es vol que s’estengui a altres centres de les barriades. Es fan reunions mensuals de seguiment i s’ha aconseguit que al centre hi hagi alumnes “entrenats” per exercir aquesta funció. També, relata Segura, “la idea és que el tutor interioritzi la filosofia i que dins les tutories s’imparteixin tallers de gènere”.

Una de les activitats més cridaneres que el projecte ICI va dur a terme amb aquesta escola és la d’un taller de rap. El resultat definitiu va ser un videoclip -que encara no s’ha publicat- que es va presentar en comunitat i al llavors batle, José Hila.

L’objectiu de la comissió socioeducativa, però, també és crear una subcomissió de joves. Tot i això, Segura reconeix que és una tasca “complicada” i que s’ha d’estudiar bé per on abordar la situació. Això sí, algunes activitats que han creat els joves per als joves ja s’han duit a terme.

Propers anys

Per als propers cursos, la idea també és transferir els tallers d’ESO a Primària. Si bé aquest curs s’ha centrat més a actuar sobre situacions detectades, amb els més petits la intenció és prevenir. Atacar el problema des de la base per evitar greus conseqüències.

Segons Segura, a més a més, la comissió socioeducativa “no seria res sense les altres”. En aquest sentit, reivindica les sinergies que es creen amb recursos.

També existeix un grup motor que lidera tot el procés del projecte ICI i el supervisa. Segura considera que Santa Catalina i el Jonquet no són les barriades que es troben en una pitjor situació, però sí que s’ha detectat molta desconnexió entre veïns.

De projecte subvencionat, n’hi ha per a uns anys més. Caldrà veure, després, si l’Administració agafa les regnes. Segura pensa que, una vegada que ja tingui els “fonaments”, serà molt més fàcil passar-ne el relleu a l’Administració perquè es desenvolupi i continuar la millora de les barriades.

stats