Balears 26/03/2015

San Sebastián: "No he vingut a parlar de Ramon Llull, seria molt pretensiós"

La periodista repassa la vida de figures històriques del segle XIII durant 68 minuts i evita la polèmica per cobrar 2.420 euros per intervenir en el cicle dedicat al beat

Lluís Planas
3 min
San Sebastián amb Isern, Gilet, Piña Oms i el comissionat de l'Any Ramon Llull. ISAAC BUJ

Palma"No he vingut a parlar de Ramon Llull, seria molt pretensiós". Isabel San Sebastián ha començat així la seva conferència en el cicle organitzat per l'Ajuntament de Palma per commemorar el 700 aniversari de la mort del beat. Ha complit el seu anunci i durant els 68 minuts de la seva intervenció s'ha centrat únicament en repassar fets de la vida de tres figures històriques contemporànies de Ramon Llull en el segle XIII: Federic de Sicília, Pere II d'Aragó i Gengis Kan.

La periodista i escriptora, que en ocasions ha atacat el catalanisme i l'ús social de la llengua catalana, ha evitat referir-se a la polèmica per la seva contractació, amb un cost de 2.420 euros desemborsats per l'Ajuntament, per intervenenir en un cicle dedicat al considerat, entre d'altres coses, el primer autor literari rellevant en català. "No som cap històriadora, però la història m'apassiona i se'm dóna bé contar històries", ha dit per presentar-se. Els professors universitaris i experts lul·listes que participen en el cicle cobren xifres molt inferiors o ho fan gratuïtament, segons ha admès el regidor de Cultura, Fernando Gilet.

En la seva conferència, celebrada a Can Campaner davant un centenar de persones, San Sebastián ha estat acompanyada pel batle Mateu Isern i el mateix Gilet. Isern no va assistir a la conferència que fa un mes inaugurà el cicle de conferències, a càrrec de Fernando Domínguez Reboiras, professor de l'Albert-Ludwigs de la universitat alemanya de Friburg.

Entre d'altres assistents, a més de membres de la Reial Acadèmia Mallorquina d'Estudis Històrics, hi havia la diputada del PP Aina Maria Aguiló, l'exconseller de Presidència i pare del regidor de Cultura, Francesc Gilet, i el cap de la Policia Local de Palma, Joan Mut, que hi ha anat de paisà. Han presentat a la periodista el president de l'acadèmia, Román Piña Homs, i el comissionat autonòmic per als actes de l'Any Ramon Llull, José Francisco Romero, que són els que s'han encarregat de seleccionar els conferenciants.

Piña Homs sí s'ha referit a la polèmica i s'ha dirigit a San Sebastián dient-li que "si no s'hagués armat tant de rebombori, també haguéssim omplit la sala". El recentment guardonat amb la Medalla d'Or de la Comunitat ha admès que és amic personal de la periodista i que és l'encarregat habitualment de presentar els seus llibres. Sobre els honoraris de San Sebastián ha dit que ara es pensaran si cridar a Umberto Eco, perquè està a la seva alçada i "ara que és més vell, potser ha baixat el seu 'caché'". "Si hi ha algú de MÉS per aquí, li direm que en pensa", ha acabat dient, per referir-se a la crítiques rebudes.

Lluny d'una aproximació històrica

San Sebastián només ha fet broma amb el fet de no saber pronunciar "Llull", atribuïnt-ho a que "no sé parlar mallorquí" i admetent també que "no conec el pensament lul·lià". En la seva intervenció ha fet un repàs a fets de les vides de Federic de Sicília, Pere II d'Aragó i Gengis Kan, quedant-se lluny d'una aproximació històrica al segle XIII. Es tracta de tres personatges que la periodista ha inclòs en les seves noveles de ficció històrica "Imperator" i "Un reino lejano". En el cas de Pere II d'Aragó ha hagut de parlar també del seu fill, Jaume I, donat que el pare no va ser estrictament contemporani de Ramon Llull, fet que justicava la seva conferència.

"No esperin una conferència política", ha advertit també al principi la periodista, que ha acabat comparant els genocidis perpetrats per Gengis Kan amb "els totalitarisme del segle XX, com el nazisme i el comunisme". També ha dit que la Mallorca del segle XIII va ser "una exemple de la convivència de les tres grans cultures: la cristiana, la jueva i la musulmana" i ha criticat els llibres de l'autor Dan Brown "perquè no tenen res a veure amb la novel·la històrica i han fet molt de mal a l'Edat Mitjana".

stats