Balears 22/07/2017

Salvem el Moll: “Això només passava en temps de Franco”

Lamenta l’escassa publicitat que es dona als projectes

M. Barceló
3 min
Sebastià Cifre, un dels activistes de Salvem el Moll. Devora ell, Pep Alonso, advocat del col·lectiu.

AlcúdiaA cada projecte que emergeix a la badia alcudienca, el moviment de defensa del port que s’oposa a una major pressió urbanística sobre la zona es queixa del mateix: manca de transparència de les administracions, perquè no es publiciten les exposicions públiques dels plans urbanístics que l’afecten.

Des de Salvem el Moll posen com a exemple el darrer projecte del magatzem i centre de distribució de ciment. L’APB es va limitar a publicar un edicte al BOE. Per la plataforma veïnal, “crida l’atenció que l’APB no atorgui, per escrit, directament a l’Ajuntament d’Alcúdia, el tràmit d’audiència quan sotmet a informació pública un projecte o activitat situat dins l’àmbit territorial del pla especial de la zona portuària”. Les crítiques per “aquest obscurantisme” duen Salvem el Moll a acusar l’APB de “faltar al principi de lleialtat institucional”.

En el projecte més agressiu per al Port d’Alcúdia, l’ampliació del Club Nàutic, els ecologistes ja hagueren de demanar que el projecte anàs acompanyat d’un estudi d’impacte ambiental ordinari i no simplificat, com pretenia la promotora. En aquest cas la publicitat de la seva exposició pública fou tan minsa que passà per alt a tohom.

També en la concessió del moll de pescadors l’Ajuntament va protestar pel fet que l’APB l’atorgàs sense resoldre el contenciós que havia presentat. La queixa la refermà el PP, ara a l’oposició però que en tasques de govern ja havia demanat més transparència a Autoritat Portuària.

Pep Alonso Aguiló, advocat de Salvem el Moll, recorda que “hi ha una Llei de transparència que demanana una publicitat activa d’aquells projectes que afecten la gent”. A més, recorda que, “en el cas del nàutic d’Alcudiamar, ni es va donar tràmit d’audiència a l’Ajuntament. Ni es notificà a l’administració local que l’afecta. Això només passava en temps de Franco”. Per Alonso, no hi ha voluntat que la ciutadania s’assabenti dels projectes que poden ser qüestionats.

“Cal obrir la porta a la transparència i que no ens enredin en qüestions formals”, proposa aquest lletrat, que lamenta que “quan hi ha una activitat bruta només es pensa en el Port d’Alcúdia”.

Davant l’allau de projectes que poden malmetre la primera línia d’Alcúdia, Salvem el Moll ha demanat que l’Ajuntament encarregui un informe científic que avaluï la degradació de la platja, “que és el principal actiu turístic del municipi”, emperò també es pretén que l’informe analític tingui un abast suficient per arribar a tota la zona d’influència de les activitats del port, “per tal d’obtenir conclusions objectives que permetrien analitzar les mesures correctores i/o compensatòries que caldria aplicar”.

Modificar el planejament

L’Ajuntament ha insistit que la seva competència sobre el desenvolupament de l’àrea portuària es limita a la concessió de llicències que són d’àmbit municipal i que el pla especial, aprovat fa 13 anys, és el que marca les línies verdes i vermelles.

Aleshores la pregunta que es fa molta gent és: per què no es modifica el pla especial i es fa més restrictiu fins al puntd’impedir més pressió? El batle, Antoni Mir, respon que aquesta seria una qüestió “a plantejar a l’àmbit polític i tècnic”. Mir recorda que el port “pateix una hiperactivitat” amb tota una cadena de conflictes a resoldre, alguns dels quals estan encallats, “com la zona de la central antiga a Gesa”. Un problema més afegit.

stats