Balears 17/08/2013

Salt del Freu (Orient-Bunyola)

Joan Carles Palos
2 min

Aquesta setmana us proposam una passejada tranquil·la per un dels racons més bells i més emblemàtics de la serra de Tramuntana, declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. El salt del Freu, a la vall d'Orient, no només és un lloc de pas en el camí vell d'Orient a Santa Maria del Camí per la vall de Coanegra, sinó que a més a més és un dels paratges naturals de més valor etnològic i també paisatgístic de l'illa. Devora de les cases velles del Freu i ben damunt del salt, hi trobam un molí fariner d'aigua de l'època musulmana, enmig d'un frondós alzinar.

Aquesta excursió acostuma a fer-se durant l'hivern, sobretot després d'uns bons ruixats que hagin pogut deixar plens a vessar els diferents torrents de la serra de Tramuntana. Això no obstant, en el nostre cas, a mitjan mes d'agost, allò que cercam és l'ombra refrescant dels alzinars de la Serra i un entorn tranquil, lluny del brogit del món.

Itinerari

Entre els quilòmetres 8 i 9 de la carretera que uneix els municipis de Bunyola i Alaró a través de la vall d'Orient, hi trobam la possessió de Son Perot. Des d'aquest punt arranca el camí de Coanegra o camí vell de Santa Maria, que està senyalitzat pel Consell de Mallorca.

Començam a caminar deixant a la nostra esquena les cases i el relleu muntanyós que escorta la vall pel seu vessant nord i la separa del terme de Sóller. Es tracta d'una imponent murada que s'eleva fins als mil metres i que, d'esquerra a dreta, integren la serra d'Alfàbia, el puig del Coll del Jou i els penya-segats que guarden el pas de na Maria, per on transcorren interessants itineraris que connecten Orient amb les veïnes valls de l'Ofre, Cúber i Son Torrella, i que, si Déu ho vol, visitarem durant l'hivern des d'aquesta mateixa plana.

El camí travessa un sementer (sud/sud-est) fins a trobar-se amb el torrent que ens ve de l'esquerra, provinent de la vall de Comassema, just a la vora de les cases velles del Freu. El travessam i tot d'una trobam una bifurcació. Prenem pel camí de la dreta, que ens conduirà fins a un fondal, el llit del torrent, sota el salt d'aigua del Freu.

A la baixada

De baixada, veurem a la dreta una síquia i les restes d'un molí d'aigua, on està documentat que ja a l'era musulmana s'emprava per moldre el blat que es conreava en els sementers dels voltants de Son Perot. Val la pena entrenir-se en aquest racó d'una bellesa espectacular, sobretot quan el torrent va ple d'aigua. En arribar al fons del torrent, el camí s'acaba. Una opció interessant és remuntar el seu jaç per un costat fins a situar-nos sota el salt d'aigua.

Encara que sigui l'estiu, la bellesa d'aquest paratge és inqüestionable i la frescor que ens propicia el verd alzinar, immillorable. La tornada la farem pel mateix camí.

stats