EMPLEATS PÚBLICS
Balears 09/08/2013

Salom perd deu sentències per acomiadaments

El PSIB calcula que les indemnitzacions podrien arribar a un milió d'euros

Q. Torres
3 min

Palma.L'equip de govern de Maria Salom ja suma deu sentències judicials en contra per acomiadaments de personal del Consell de Mallorca que els tribunals han considerat improcedents. Són deu sentències condemnatòries de les 78 demandes registrades, 51 de les quals corresponen a treballadors de l'extinta Ràdio Televisió de Mallorca (RTVM), que encara no s'han resolt. El PSIB denuncià ahir la situació i reclamà al Consell que no continuï recorrent les sentències perquè només suposa retardar el pagament i crear inseguretat jurídica. Segons els socialistes, les indemnitzacions de la institució pels acomiadaments portats a terme podrien arribar al milió d'euros, comptant els 350.000 que ja s'han pagat als antics treballadors de RTVM.

La meitat de les sentències en contra del Consell corresponen a ministrils, els membres de l'agrupació musical tradicional creada l'any 2001 i que participa en diversos actes institucionals amb vestits i instruments d'època. El Consell acomiadà a principi de mandat del PP els 15 membres de l'agrupació perquè considerava que estaven en una situació irregular i cobraven massa: uns 800 euros per una jornada de cinc hores setmanals, que suposaven un total de 230.000 euros anuals. Ara, els tribunals consideren que els acomiadaments estaven mal fets. El Consell, però, ha recorregut la decisió i, segons assegurà ahir la consellera insular d'Hisenda, Margalida Roig, ho continuarà fent perquè no suposa haver de pagar salari de tramitació. Roig apuntà també que si els tribunals acaben condemnant el Consell per l'acomiadament dels ministrils això suposarà com a molt haver de pagar una indemnització de 120.000 euros, inferior als 230.000 euros anuals que costaven els seus sous fins ara.

Igual que el Govern

La responsable, igual com ha fet fins ara el Govern, atribueix a un canvi de criteri dels tribunals les sentències condemnatòries. I és que la institució segueix les mateixes passes que el Govern, que acumula una major quantitat de condemnes perquè també ha expulsat més personal. El cas és que l'executiu de Salom ha estat aplicant el mateix sistema d'acomiadaments que el de Bauzá, consistent a considerar el personal laboral indefinit com si es tractàs d'interins i amortitzar-los el lloc de feina (eliminar-ne la plaça) sense pagar-los cap indemnització. I els tribunals consideren que això no es pot fer. Amb tot, a diferència del que li passa al Govern, en el cas del Consell els tribunals no consideren nuls els acomiadaments, sinó que els estan qualificant d'improcedents. La diferència no és subtil, perquè amb aquesta consideració la institució insular no està obligada a pagar el salari de tramitació a l'empleat i pot recórrer la decisió judicial sense que això incrementi el cost de l'acomiadament.

De fet, fins ara el Consell ha recorregut gairebé totes les decisions en contra. Només en un cas ha hagut de reincorporar un treballador que gaudia de protecció perquè era delegat sindical. Es tractava d'un empleat de l'Institut de l'Esport Hípic de Mallorca, on s'han produït quatre sentències més en contra del Consell, la majoria de treballadors de l'hipòdrom de Son Pardo que foren acomiadats. Queden pendents de resoldre les demandes interposades pels treballadors acomiadats al teatre Principal. De les nou demandes interposades, set estan pendents i dues s'han arxivat.

Crítiques del PSIB

El conseller insular socialista, Jaume Colom, demanà ahir al govern de Maria Salom que no esperi més sentències perquè seran condemnatòries i li reclamà que arribi a un acord amb els empleats acomiadats per indemnitzar-los o readmetre'ls. Segons Colom, recórrer les decisions judicial només genera "inseguretat jurídica" i just suposa "allargar l'agonia", perquè el Tribunal Superior de Justícia ja s'està manifestant en contra dels acomiadaments que ha portat a terme el Govern seguint el mateix criteri. Al mateix temps, alertà del cas dels treballadors de la ràdio i televisió insular, que foren acomiadats a través d'un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) perquè, segons ell, podria acabar passant el mateix que a TeleMadrid, on la justícia ha rebutjat l'ERO.

La consellera d'Hisenda, Margalida Roig, va culpar el Pacte de no haver regularitzat abans les situacions i va apuntar que el cost no arribarà al milió d'euros que auguren els socialistes.

stats