Balears 16/05/2015

Sabies que els boscos de Menorca valen més de 540 milions d'euros?

L'empresa valenciana Vielca Enginyers es dedica a taxar les superfícies forestals

Maria Verdú / EFE
3 min
MENORCA DES DE L'AIRE L'illa és la que millor conserva el patrimoni natural de les Balears. La seva població durant l'hivern no supera els 80.000 habitants.

PalmaEls boscos de Menorca en conjunt valen més de 540 milions d'euros, segons un estudi de l'empresa valenciana Vielca Enginyers, la metodologia del qual podria aplicar-se a qualsevol espai protegit d'Espanya per fixar-ne el valor econòmic real.

Aquesta iniciativa, finançada pel projecte Life + Boscos i amb el suport del Consell de Menorca, té com a objectiu impulsar una gestió forestal sostenible en un entorn declarat Reserva de la Biosfera el 1993 i la protecció del qual donaria cada any 23,4 milions d'euros a l'economia insular.

"Saber quants doblers aporten els boscos és la primera passa per valorar la seva funció" i així poder "garantir-ne la pervivència", ha explicat el gerent de l'empresa, Vicente M. Candela.

Però com es pot posar preu a una cosa tan subjectiva com la funció d'un arbre, la biodiversitat dels boscos o els productes que generen?

José Manuel Pérez, un dels enginyers de muntanyes que varen participar en aquest projecte, ha comentat a Efeverde el sistema que permet conèixer els beneficis directes i indirectes originats per la massa forestal menorquina, gràcies a una eina de conservació que destaca béns i serveis habitualment "invisibles" als ulls de la societat.

Així, els especialistes han calculat que la captura de CO² efectuada pels boscos menorquins es pot valorar en 1.936.172,29 euros anuals, i que la coberta vegetal que ajuda a filtrar l'aigua cap als aqüífers i evita els vessaments genera a l'any 2.215.939,86 euros.

Per conèixer quant val el control de l'erosió que exerceixen els boscos sobre el sòl en què s'assenten, es taxa la quantitat de terra retinguda per aquests i es compara amb el preu que té al mercat per metre cúbic. Resultat: 16.297.752,95 euros.

"La idea és esbrinar quant costaria tornar a disposar de la mateixa quantitat d'aigua, terra o altres productes del bosc en cas de produir un desgast en l'ecosistema", ha afegit Pérez.

També hi ha altres béns extrets directament dels arbres, animals o plantes que habiten en els boscos menorquins, com ara la fusta, mel, fongs i la pastura.

L'estudi ha comptat amb la participació d'experts locals convidats a "posar un preu" als usos aplicats als boscos, que poden ser de diversos tipus:

1-El directe, que es deriva de la seva producció

2- L'indirecte, per la seva incidència sobre altres elements del territori

3- El valor d'opció, aplicat als components que podrien tenir un valor encara desconegut

4- El d'existència

5- El valor de llegat, que li atorguen els experts a la possibilitat de mantenir el bosc en el futur

Segons Pérez, el valor més complicat d'entendre és el d'opció, amb el qual es tracta de taxar una planta, que en teoria no té un ús directe, però que podria tenir-lo en un futur.

Un cop consultats els experts, s'ha descobert que els participants donen més importància al valor d'ús indirecte dels boscos (181.683.621,77 euros) que al directe (80.175.294,10 euros).

A més, consideren de manera semblant el seu cost d'existència, amb 117.955.933,70 euros, i el seu cost de llegat, 126.478.290,63 euros.

El resultat és que els boscos de Menorca tenen un valor situat entre els 540 i els 660 milions d'euros.

El projecte Life + Boscos vol estendre aquest estudi a altres parcs naturals i espais protegits d'Espanya i completar així l'Inventari Forestal Ambiental, elaborat pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (Magrama) per taxar les zones forestals, que en l'actualitat va per la quarta edició.

"La valoració del Magrama està pensada en milions d'hectàrees", ha comentat Pérez, per la qual cosa convé aplicar un mètode més individualitzat d'estudi, perquè "si millores la teva lupa, el resultat serà més afinat".

stats