Balears 28/09/2017

SATSE rebutja l'esborrany del decret del català a la Sanitat perquè "exclou" més de 3.500 infermeres

El sindicat considera que el document “presenta multitud d'inconcrecions, discriminació entre iguals i problemes d'interpretació”

Ara Balears
2 min
El Comité Executiu Autòmic de SATSE s'ha reunit aquest dijous en sessió extraordinària / SATSE

PalmaEl sindicat d'infermeria SATSE rebutja l'esborrany del decret que regula la capacitació lingüística dels professionals del Servei de Salut, presentat aquest dimarts a la Comissió Tècnica de la Mesa Sectorial de Sanitat, i que estableix el català com a requisit. “El projecte de decret ha estat imposat des de l'àmbit del Govern i el seu pas per la mesa sectorial és un mer requisit legal”, han lamentat en un comunicat.

Segons expliquen en aquest comunicat, el comitè executiu autonòmic del sindicat ha aprovat per unanimitat sol·licitar al Govern la retirada de l'esborrany perquè "exclou automàticament tots els professionals sanitaris no fixos sense certificació de coneixements lingüístics de català del nivell B2 o superior de la possibilitat d'accedir a procediments de selecció d'un lloc de feina fix o temporal". Això implica, segons el sindicat, “l'exclusió de 3.530 infermeres d'un total de 5.058 de registrades, a més de diversos centenars de metges i altres professionals sanitaris”.

El projecte de decret, diu SATSE, “veta tots els professionals sanitaris fixos sense la certificació dels coneixements del nivell B2 o superior de participar en procediments de mobilitat (concursos de trasllats i comissions de serveis)". Així mateix, critiquen que “eximeix del requisit els caps de servei, directius, comandaments intermedis i, en general, càrrecs de lliure designació”, i que "el document presenta multitud d'inconcrecions, discriminació entre iguals, problemes d'interpretació, gran inseguretat jurídica i pot vulnerar drets fonamentals i la legislació bàsica estatal”.

Finalment, el sindicat proposa com a alternativa un pla d'implantació efectiva i normalització de l'ús del català a la sanitat basat en un sèrie de mesures, entre les quals hi ha "l'establiment d'un marc temporal a mitjan termini (8-10 anys) per a una major implantació i un ús normalitzat del català a la sanitat sense actuacions rupturistes ni traumàtiques per als professionals" o la "negociació amb els representants dels treballadors d'incentius a l'adquisició de més nivells de coneixement i ús del català".

Cal recordar que l'esborrany del decret estableix el català com un requisit, tot i que preveu una moratòria de dos anys per a aquells professionals que ocupin places que no s'hagin pogut cobrir amb personal que pugui acreditar el nivell requisit de català.

stats