Balears 31/08/2013

Ruta de la invasió: del port a Sóller

Joan Carles Palos
2 min

En bon dia de Sant Bartomeu, el meu pensament se'n va directe cap a Sóller, de festes aquest cap de setmana.

La Vall dels Tarongers és un autèntic paradís per als senderistes: hi ha camins públics a balquena i rutes ben diverses que la solquen d'un costat a l'altre, i totes d'una gran riquesa etnològica i d'una gran bellesa paisatgística, tot i que algunes, com la que relatarem a continuació, conserven a més els ecos del passat.

És sabut que l'11 de maig de 1561 un grup de pirates sarraïns desembarcà a ses Puntes. Dividits en dos grups -un anà pel coll d'en Marquès i l'altre pel del Borrassar-, envaïren i saquejaren el poble fins que les tropes comandades pel capità Angelats els plantaren cara sobre el pont d'en Barona i els agranaren cap a la mar.

Itinerari

Idò, talment ho feren els pirates fa més de 450 anys, ens proposam entrar a Sóller resseguint "només" les seves passes. Ho farem pel camí vell del port que passa pel coll d'en Borrassar, a prop de la possessió de Son Llampaies, i per les cases de Can Tamany, on les germanes Casasnoves lliuraren la seva particular batalla.

El nostre punt de partida és la rotonda que dóna accés al túnel de la Mola des del port. L'identificarem gràcies a la senyalització del Consell de Mallorca. El camí arranca direcció sud pel costat esquerre del túnel i s'enfila suaument entre el bosc.

En quinze minuts arribarem a un primer collet (70 m), des d'on obtenim una primera vista dels sementers propers a les cases de Son Llampaies. Travessarem una canaleta i prosseguirem fins enllaçar amb el camí de la possessió. Ja durem mitja horeta de marxa. El coll d'en Borrassar (90 m) és a dues passes.

Arribats al coll, el camí inicia un ràpid descens cap a Can Tamany, on arribarem en deu minuts seguint les fites de fusta, que ens menaran pel camí vell. En aquest punt podem prendre un suc de taronja, refrescant i nutritiu, mentre ens retratam davant aquesta casa, símbol de la resistència sollerica contra l'atac dels pirates la nit de Sant Ponç de 1561.

Seguim la marxa, en direcció sud cap a Sóller. Primer arribarem a la carretera de Lluc (Ma-10), la travessarem i seguirem cap a l'Horta pel camí de la Figuera de Baix. Vint minuts després, passarem per l'església de l'Horta. Ara hem de parar atenció, perquè hem de sortir del camí per anar a veure el pont d'en Barona, sobre el torrent Major, on es produí la primera gran topada entre els corsaris i els cristians. Per anar-hi, cinc minuts després de l'església arribarem a un creuer on a la dreta trobarem el carrer d'en Bou. El prenem i caminam fins a travessar les vies del tramvia del port, just després tombam cap a l'esquerra i a 50 metres, el pont d'en Barona!

Per entrar a Sóller, travessarem el pont i girarem a l'esquerra pel carrer de la Mar. I mentre feim un geladet a la plaça de la Constitució, a la nostra memòria retronaran les arcabussades cristianes contra els pirates sarraïns al voltant del Camp de s'Oca. La tornada al port la podem fer a peu seguint un tram del GR-221, direcció Muleta. Però jo sempre acostum a recomanar colcar amb el tramvia. Sempre és un plaer! Honor i glòria, senderistes!

stats