TERRITORI
Balears 31/05/2016

Regidors i batles de MÉS han demanat al Govern que continuï donant llicències sense clavegueram

Fonts de la Conselleria de Territori manifesten la sorpresa per la contundència autonòmica de la formació ecosobiranista, mentre que alguns ajuntaments demanen que s'incompleixi la normativa europea

J. Perelló
3 min
Els tres socis de Govern.

PalmaSis anys, si es compten les dues excepcions aprovades des de 2010 al compliment de la legalitat, "no és temps suficient per dur a terme les obres de clavegueram" a les urbanitzacions de xalets, algunes d'elles iniciades fa més de 3 dècades. Això és el que opinen, com a mínim, els regidors de bona part dels partits polítics del Consistori artanenc, inclosos els independents, i que sempre han reivindicat el seu compromís amb el medi ambient i el territori. Únicament la regidora d'Alternativa d'Artà, Aina Comas, es va atrevir a votar en contra d'una petició que no deixa de ser sorprenent, perquè proposa al Govern que es continuï incomplint sis anys després la normativa europea que fa impossible autoritzar noves construccions sense que hi hagi xarxa de sanejament.

Així, fa uns dies, l'Ajuntament d'Artà, a proposta d'El Pi i del PSOE, i amb el suport dels independents, va decidir demanar al Govern que es mantingui més temps aquesta situació que Europa considera aberrant, i que consisteix a apostar per poder atorgar llicències i cèdules d'habitabilitat en aquells solars que no tinguin clavegueram.

Fonts de la Conselleria de Territori asseguren que han estat uns quants els ajuntaments que han demanat al Govern la pròrroga d'aquesta excepció que recull una disposició transitòria de la Llei del sòl (LOUS). Alguns ho han fet amb acords de ple, i altres senzillament han telefonat i han demanat "que es faci alguna cosa", perquè es puguin continuar donant llicències. Entre els regidors que han votat a favor d'algunes d'aquestes peticions, n'hi ha de la formació ecosobiranista MÉS, fet que “crida l'atenció” de Territori, tenint en compte la contundència mostrada per aquest grup polític en l'àmbit autonòmic contra la iniciativa.

Llucmajor

De fet, en el cas de Llucmajor, MÉS ostenta la batlia i és el grup polític que ha encapçalat la sol·licitud al Govern per reclamar que s'ajorni el compliment de la legalitat en matèria de clavegueram, aprovada fa un mes i mig. Aquesta petició ha rebut el vot favorable de la resta de formacions del Consistori, inclòs Sí se Puede, és a dir l'agrupació local de Podem. Aquesta formació també s'ha manifestat contrària que es continuïn autoritzant cases sense xarxa de sanejament.

El fet és que a les urbanitzacions de Cala Pi i Vallgornera hi ha un important conjunt de coves i galeries subterrànies, qualificades com a monument natural. Tot i que l'Ajuntament mai no va mirar prim a l'hora de qualificar com a urbans i urbanitzables aquells sòls, des de fa uns anys lamenta que sigui molt costós fer-hi hi el clavegueram. Segons un pressupost recent, el cost seria superior als 12 euros, i per aquest motiu l'anterior equip de govern del PP va anunciar que fins i tot acudiria a Europa a demanar ajuda econòmica. Molts dels propietaris de terrenys són estrangers, alguns també pertanyen a empreses promotores i a intermediaris que edifiquen i venen per quantitats no inferiors a 1 milió d'euros aquests habitatges. Organitzacions ecologistes consideren sorprenent que partits com MÉS i Podem de Llucmajor defensin els interessos d'edificació d'aquest tipus de propietaris, sovint vinculats a l'especulació.

De moment, segueixen el seu curs les iniciatives d'El Pi i el PP a nivell parlamentari, que aspiren a prorrogar com a mínim 3 anys més l'incompliment de la normativa europea, amb el mateix pretext que els ajuntaments que es troben amb la complicació de no haver fet el clavegueram o haver forçat els promotors que l'executassin, i ara frisen de resoldre aquesta situació.

40 urbanitzacions de tot Mallorca, segons una estimació interna del Consell, podrien veure's afectades per aquesta situació. Solars que no han estat edificats i que ara, si no es prorroga aquesta excepció, no podrien obtenir la llicència municipal. Alguns batles temen que si s'acredita deixadesa municipal, puguin acabar denunciant els consistoris per no poder edificar.

stats