Balears 29/08/2013

Recuperem Can Saura!

3 min
Recuperem Can Saura!

Des del febrer passat, hem pogut escoltar en els mitjans de comunicació de Menorca algunes notícies breus i insuficients que informaven sobre la voluntat de l'Ajuntament de Ciutadella de cedir l'edifici de Can Saura, propietat pública, al Ministeri de Justícia per transferir-hi part de les dependències dels jutjats. Aquesta decisió política, que no s'ha consultat ni debatut entre la ciutadania, podria significar la pèrdua d'un espai monumental de gran valor estratègic per a la cultura, l'associacionisme i el turisme del nostre poble.

El palau Can Saura estava destinat a esdevenir un centre cultural de referència a l'illa que havia d'incloure un renovat i innovador museu d'història local, sales d'exposicions temporals, espais pel treball de les associacions, un punt dinàmic d'informació turística, una botiga de productes locals i un jardí per a actes culturals d'estiu amb una cafeteria. Un projecte elaborat per l'empresa Interarts, encarregat per l'Ajuntament, a partir de jornades de participació i consulta entre les associacions de Ciutadella i amb la implicació de l'administració pública. Interarts és un referent mundial en les polítiques culturals com a motor per al desenvolupament local i les seves economies. Aquell projecte, juntament amb el Pla General de Cultura que va elaborar la mateixa empresa el 2001, ha quedat oblidat per l'actual govern municipal i creiem que cal recuperar-lo justament ara que patim una crisi de model econòmic i per les incerteses de futur del nostre turisme.

L'Ajuntament va comprar amb diners públics Can Saura durant el mandat 1999-2003 i va aprovar el projecte que pretenia destinar l'edifici a espais culturals i museístics, dels quals Ciutadella té clares mancances. Després el Govern balear i l'Ajuntament varen destinar grans partides pressupostàries a les reformes de l'edifici en vistes a ser precisament un centre cultural. La mala gestió pública de les obres ha provocat una desviació pressupostària que ningú no vol assumir. Aquesta situació ha fet que ara l'equip de govern municipal vulgui llogar l'edifici per desfer-se del sobrecost. I així pretén "regalar" l'espai a l'administració central per ubicar-hi uns jutjats. Creiem del tot inacceptable aquesta decisió radical per part de l'Ajuntament de Ciutadella, cosa que podria malmetre molts anys d'esforços col·lectius per convertir Can Saura en un espai cultural per al poble. A més a més, pensam que el Ministeri de Justícia hauria d'invertir els doblers que ha deixat d'invertir a Ciutadella i construir un edifici nou i funcional per als jutjats, per a la qual cosa ja hi ha uns terrenys municipals que el Pla General d'Urbanisme preveu. Can Saura no és un ubicació per posar-hi un jutjat per raons evidents.

Els arguments econòmics no són suficients per justificar la pèrdua de Can Saura. Creiem que s'ha d'obrir un debat a la ciutadania per trobar alternatives i noves vies de gestió econòmica per conservar el poder local sobre Can Saura i, entre tots, convertir-lo en el que havia de ser. Un Can Saura cultural reforça la idea d'un turisme de qualitat, que és allò que diuen els polítics que hem d'aconseguir per a Menorca. L'Ajuntament ha defensat als mitjans la conversió de Can Saura en oficines dels jutjats sota l'argument que no suposarà cap cost a la institució local. De quin cost estam parlant? Suposam que exclusivament de l'econòmic perquè, si Ciutadella perd Can Saura, el cost cultural, social i de participació ciutadana que patirem serà molt major.

L'associació sense ànim de lucre MAC (Moviment Actiu Ciutadellenc) ha decidit posar fil a l'agulla a l'assumpte i convocar un acte amb l'objectiu d'obrir un debat entre diversos agents cívics (polítics, associacions, empreses i ciutadans) entorn de la problemàtica del tancament i la possible cessió de Can Saura. Ens agradaria establir un diàleg amb l'administració, fomentar la implicació ciutadana amb la recuperació de Can Saura i, sobretot, arribar a un acord sobre quines vies alternatives podem trobar conjuntament per recuperar aquest projecte cultural, tan necessari i positiu pel futur de Ciutadella. L'acte es realitzarà demà, divendres 30 d'agost, a les 20 hores a la sala d'actes de la Casa de Cultura de Ciutadella de Menorca. Us hi convidam amb la voluntat que la vostra participació aporti idees i solucions, i d'aquesta manera, entre tots i totes, construïm un Can Saura Cultural.

stats