Balears 23/07/2016

Projectes encallats i circulars amagades

L’exconseller Company va ocultar informació

M. Gelabert
2 min
Projectes encallats i circulars amagades

PalmaLa Comissió de Medi Ambient ha tingut sobre les seves mans projectes d’urbanització que s’han adaptat a les normes, però que entre aquestes normes i els mateixos projectes s’han trobat amb l’escull del pla parcial. El cas més concret és el de la promotora de Pinares de Bonaire, a Alcúdia, que va veure el seu projecte paralitzat. Afecta prop de 200 solars, però la Comissió de Medi Ambient va haver d’arxivar l’expedient. El motiu? No es pot regular un projecte d’urbanització que no pot canviar la delimitació si no s’adapta al pla parcial.

El projecte va estar sis anys aturat a la Comissió de Medi Ambient. En arribar Antoni Alorda al capdavant de la Comissió, es va mirar de posar una solució a la problemàtica. D’aquesta manera, es va haver de prendre la decisió de paralitzar-ho.

En aquest sentit, la comissió sovint rep projectes que ha d’avaluar, tot i que els plans territorials, sectorials o municipals els prohibeixen. Es pot donar el cas, de fet, que es denegui un projecte perquè és il·legal, tot i que l’avaluació d’impacte ambiental que se’n faci sigui positiva. Una petita contradicció. El cas de Bonaire va començar a néixer el 1973, però s’ha vist mort per la necessitat d’adquirir una sèrie de condicions, entre les quals hi ha la dotació de serveis.

Circulars ocultes

El Govern ha apostat per poder solucionar més fàcilment aquestes tramitacions i els xocs entre la Llei d’Avaluació d’Impacte Ambiental (AIA) i la normativa estatal, que entrà en vigor el desembre de 2014 i passà per sobre de la normativa balear de 2006. Una circular durant el Govern popular, que va passar l’exconseller Biel Company a la seva Conselleria, detallava amb cert conservadorisme que sempre s’havia d’aplicar la norma més proteccionista. Per tant, alguns dels projectes que no necessitaven passar per avaluació ambiental i que, per tant, facilitaven més agilitat, l’havien de tornar a passar. Company va mantenir amagada aquesta circular, de manera que només es coneixia la seva existència des de dins de la Conslleria.

Amb la intenció, també, de millorar la transparència, la nova Conselleria va emetre una segona circular en la qual s’apuntà que s’havia de tenir vigent la normativa balear. Segons fonts de Medi Ambient, la seva consigna ha estat que tothom “sàpiga les regles del joc”. Per fer-ho més factible, de fet, una de les altres mesures que s’han duit a terme ha estat la de publicar els acords que prenguin. Les comissions, a més a més, tindran un caràcter públic, tot i que no es donarà veu a aquells que hi assiteixin. També es publicaran els projectes a la web de manera íntegra, regulant la confidencialitat.

Un altre dels projectes aturats per la llei ha estat el del golf de Son Bosc. “Derogam la llei que tenia per únic objectiu fer un camp de golf”, va entonar el conseller Vicenç Vidal en el debat parlamentari de dijous. La finca, ara, tornarà a formar part del Parc Natural de l’Albufera, de manera que quedarà protegida. De fet, Son Bosc ja va estar integrat uns mesos entre el 2003 i el 2004 en el Parc Natural.

stats