DROGUES
Balears 23/06/2017

Projecte Home atén una mitjana De 502 persones diàries

L’entitat presenta un nou programa d’atenció a les addiccions tecnològiques

Anna Vidal
3 min
Projecte Home disposa de més de 23 dispositius per atendre l’addicció a diferents substàncies.

PalmaCoincidint amb el Dia internacional de la lluita contra les drogues, que se celebrarà el proper 26 de juny, Projecte Home Balears va presentar ahir la seva memòria d’activitats del 2016. Segons va explicar el director general, Jesús Mullor, l’any passat l’entitat va atendre en els seus diversos programes i dispostius terapèutics un total de 1.313 persones -també els seus familiars-, un 19,3% de les quals foren dones i un 80,7%, homes; això representa una mitjana de 502 persones al dia.

Per illes, el 90% de les persones es varen atendre a Mallorca, un 5,6% a Menorca i un 4,4% a Eivissa. Pel que fa als diversos programes que té en marxa l’entitat, un 11% de les persones varen ser ateses en programes per a joves i adolescents; un 24,6%, en programes residencials per a adults; un 29,6%, en programes ambulatoris per a adults; un 21,4%, en programes de reducció del dany, i un 13,3%, en programes penitenciaris.

La cocaïna (33,3%) i l’alcohol (30,3%) són les principals substàncies de consum de les persones en tractament, seguides del cànnabis (17,8%) i l’heroïna (16,6%). En aquest sentit, Mullor va explicar que no s’han detectat variacions significatives en el tipus de consum i que la majoria són persones policonsumidores. “No es pot parlar de canvi de tendència fins que no han passat quatre anys”, va precisar.

Així mateix, es manté la mitjana d’edat de les persones ateses, que és de 36,4 anys, tot i que el grup majoritari és el de les persones de 40 anys o més (37,6%), seguit del de menors de 25 anys (17,7%).

D’altra banda, Mullor va recordar que el model d’atenció de Projecte Home es basa en un enfocament “biopsicosocial” en què la família juga un paper molt important en la “recuperació de les persones que tenen alguna addicció”.

Prevenció

Projecte Home també participa en diferents activitats de prevenció a joves, familiars, tècnics de prevenció laboral i treballadors. L’any passat, hi varen prendre part 5.508 persones, 4.762 de les quals eren alumnes.

Addiccions tecnològiques

El contacte amb centres educatius i familiars els va permetre detectar una necessitat creixent de respondre a un tipus d’addicció no vinculada a cap susbstància, sinó a l’abús o mal ús de les noves tecnologies. Per això, des de l’entitat varen anunciar ahir la posada en marxa del programa Ciber, amb tres itineraris amb tractaments diferenciats entre adults i joves: un programa d’intervenció per a persones amb abús i/o dependència de les TIC; un programa per a casos de gambling (addicció al joc d’apostes online ) i un per a gent amb un perfil Hikikomori (persones amb trastorn d’aïllament extrem vinculat a la realitat virtual). “Durant tres anys, l’equip de Projecte Home s’hi ha estat especialitzant; un grup de terapeutes han fet la formació corresponent i el disseny d’aquest programa”, va explicar Mullor, qui va destacar que un dels principals senyals d’alarma són l’alteració del ritme habitual de vida, l’aïllament social profund o una caiguda en el rendiment escolar o laboral.

“És un paradigma nou de treball. La gent demana ajuda en un tema personal que no està vinculat a cap delicte ni a marginació social; per tant, l’apropament terapèutic és més gradual i molt més individualitzat”, va assenyalar Marcos Campoy, director de l’àrea de Joventut, qui va puntualitzar que mentre que en el cas de les drogues l’objectiu és el consum 0, en el de les tecnologies n’és l’ús responsable”. De moment ja atenen deu persones, dues de les quals responen al perfil d’aïllament extrem.

Tomeu Català deixa la presidència executiva de l’entitat

“Estar a Projecte Home ha estat una sort immensa i un repte constant de creixement personal. Jo he donat, però el projecte m’ha donat molítissim més”. Amb aquestes paraules Tomeu Català resumia ahir 30 anys al capdavant de l’entitat, que a partir de l’1 de juliol presidirà el fins ara director general, Jesús Mullor.

“És un relleu molt pensat i molt reflexionat; estic profundament content i segur del procés”, va assegurar Català, qui continuarà presidint les tres fundacions que componen Projecte Home Balears. Així mateix, Català va recordar que l’entitat va començar oferint un dispositiu i ara ja en disposa de 23 de diferents, perquè “estam oberts a la societat”. “Veure aquesta actitud que teníem i tenim és una seguretat que estam fent un servei que val la pena”, va concloure.

Jesús Mullor, per la seva banda, va afirmar que se sentia honrat per la confiança dipositada en la seva persona i va defensar que “ l’equip és el major tresor de l’entitat: són gent compromesa vinculada amb una manera de fer, i això és el que a mi particularment em dona seguretat de tirar endavant”.

stats