ATALAIANT DES DE L'ESPAI
Balears 07/07/2017

Prenent el pols a l’incendi d’Andratx del 2013

Una ullada satel·litària ens dibuixarà el procés de regeneració de la vegetació afectada pel foc

Joan Bauzà
4 min
Prenent el pols a l’incendi d’Andratx del 2013

GeògrafQuan estan a punt de complir-se quatre anys de l’incendi forestal que començà a cremar a Andratx l’estiu del 2013, amb l’ajut d’imatges de satèl·lit es cartografien alguns patrons en el procés de regeneració de la vegetació a la zona afectada pel foc. Per dur a terme l’estudi es processaran un total de sis imatges entre els anys 2013 i 2017 del satèl·lit Landsat-8 de la NASA.

Començam per la figura 1, una composició amb tres imatges de la zona afectada per l’incendi. Per facilitar-ne la interpretació s’utilitza una combinació de bandes del sensor del satèl·lit en què la vegetació queda representada en tonalitats de color verd. El perímetre de l’incendi, la carretera MA-10 i el nucli urbà d’Andratx ens ajudaran a situar-nos en el mapa.

A l’esquerra de la figura tenim una imatge enregistrada dia 21/07/13, pocs dies abans de l’inici de l’incendi. La distribució de tonalitats verdoses que, com hem dit abans, indica la presència de vegetació és diversa. A alguns sectors dominen els grisos, que apunten a un nivell baix en el vigor i/o la densitat de la vegetació, mentre que a altres dominen els verds, amb patrons de continuïtat i major intensitat, fruit d’una vegetació més densa i esponerosa.

La imatge central fou enregistrada una setmana després de quedar declarada l’extinció de l’incendi i dibuixa perfectament la ferida del foc. Els matisos en la distribució de les tonalitats de color morat són fruit dels diferents nivells de severitat de l’incendi. La imatge de la dreta és de fa tres setmanes, tornen les tonalitats verdoses però sense arribar als valors previs a l’incendi, amb algunes excepcions que després comentarem.

Prenent el pols a l’incendi d’Andratx del 2013

La figura 2 dibuixa el procés de regeneració de la vegetació durant aquests quatre anys. La llegenda representa el valor escalat de l’NDVI, un índex de vegetació que s’utilitza molt en teledetecció. De moment ens basta saber que com més elevat sigui el valor de l’índex major serà la densitat i/o el vigor de la vegetació.

Així, valors < 300 (morat intens) indiquen la pràctica absència de vegetació. Com és d’esperar, aquest és el valor/color dominant a la imatge immediatament posterior a l’incendi (22/08/13), així com a l’any següent (24/07/14). A la imatge de dia 25/06/15 es percep un canvi, amb valors d’NDVI lleugerament majors, indicadors de la presència de vegetació però encara lluny de la distribució de tonalitats verdoses de la imatge prèvia a l’incendi.

La imatge de l’any passat (29/07/16) té la particularitat que apunta un estancament a l’esperada tendència d’augment en els valors de l’NDVI. Fins i tot s’observa un petit retrocés respecte al 2015. Amb molta probabilitat, trobarem la resposta a la situació de sequera de l’any passat.

La situació millora a la imatge d’enguany (14/06/17), on, amb sotilesa, ja es poden començar a intuir alguns patrons de la vegetació previs a l’incendi.

Prenent el pols a l’incendi d’Andratx del 2013

La figura 3 és una gràfica generada a partir de les imatges de la figura anterior. La lectura és senzilla, el valor representat és l’NDVI que, com hem dit abans, ens indica la densitat i/o el vigor de la vegetació. El comportament de la mitjana confirma el que hem comentat abans. També es representen el primer i el tercer quartil, interessants per interpretar la propera i darrera figura.

Prenent el pols a l’incendi d’Andratx del 2013

A la figura 4 es comparen els valors d’NDVI de la imatge de fa tres setmanes amb els de la setmana prèvia a l’incendi. Valors negatius (ocres) indiquen sectors on la densitat i/o el vigor de la vegetació d’enguany està sota els valors previs a l’incendi del 2013, mentre que valors positius (verds) indiquen la situació contrària.

La imatge convida a fer diferents anàlisis espacials. En qualsevol cas, resulta significatiu observar que alguns sectors de color verd (A3, B3, E2, E3) coincideixen amb els sectors amb menor NDVI a la imatge de dia 21/07/13 de la figura 2. Aquests sectors corresponen a zones rocalloses, amb poc sòl i predomini del càrritx. Els valors d’NDVI d’aquests sectors entrarien dins el primer quartil de la gràfica a la figura 3, on els valors d’enguany ja s’apropen als previs a l’incendi.

En canvi, queda marge de creixement pel que fa a la regeneració en els sectors cartografiats de color ocre (C4, C5, E1), sectors amb un elevat NDVI a la imatge de dia 21/07/2013 de la figura 2, resultat de la presència de pinars i representatius del tercer quartil a la gràfica, on la diferència d’enguany amb els valors abans de l’incendi encara és significativa.

Quatre anys són un període relativament curt per esbrinar com evolucionarà el paisatge de la zona afectada per l’incendi. El satèl·lit ofereix algunes pinzellades que cal complementar amb el treball de camp –insubstituïble.

En qualsevol cas, sembla que des de fa temps els processos de successió vegetal es veuen frenats a alguns sectors. Seria desitjable, si no es poden capgirar aquests processos d’estancament, que almanco no augmentàs la seva superfície.

A l’altre extrem trobam antigues zones marjades, amb potència de sòl, on tal vegada seria interessant recuperar una part de la vegetació agrícola de secà i generar així un mosaic agrícola-forestal per tal d’evitar grans continus forestals i disminuir el risc de futurs grans incendis.

stats