Balears 04/09/2017

El Parlament ratifica el decret llei de lloguer turístic

Se soluciona així el desgavell que va provocar l'aprovació de la nova regulació el passat juliol

Carmen Buades
3 min
El vicepresident Biel Barceló, aquest dilluns al Parlament.

PalmaAra sí: la nova Llei de turisme és del tot una realitat després que aquest dilluns el Parlament hagi validat el decret llei que va aprovar el Govern per modificar-la quan encara no havia ni tan sols entrat en vigor. Es corregeix així la "incoherència temporal" que, segons el vicepresident i conseller de Turisme, Biel Barceló, s'havia creat amb la norma, que regulava el lloguer turístic en edificis d'habitatges plurifamiliars a tot un seguit d'articles, però els excloïa de la definició de comercialitzador, fet que, a la pràctica, els deixava en una situació d'alegalitat.

Així, aquelles persones que vulguin llogar a turistes un habitatge a un plurifamiliar hauran d'esperar un any, fins que els consells insulars i l'Ajuntament de Palma aprovin la zonificació que decidirà a quins espais de Ciutat i de les Illes està permesa aquesta activitat i on es poden crear noves places.

El decret llei s'ha aprovat amb l'abstenció de MÉS per Menorca, que ha criticat el "vot de geniada" de Podem que, asseguren, va provocar aquesta situació. El diputat Pep Castells ha denunciat que en el seu moment el projecte de llei "no estava preparat" per dur-lo a ple i ha advertit de l'elevat "preu polític de l'error", més alt que haver endarrerit l'aprovació de la llei.

Si bé la resta de grups parlamentaris que donen suport al Govern han votat a favor del decret llei sense sorpreses, els retrets a Podem s'han deixat sentir també de la veu de la portaveu del PSIB, Bel Oliver. Per part seva, el diputat de la formació morada Aitor Morràs ha celebrat l'aprovació del text –que recupera el polèmic article 49 en contra del qual va votar Podem– perquè "posa eines" per fer front a les situacions d'emergència en matèria d'habitatge que pugui haver-hi a les Illes.

La llei queda, així, "coherent i efectiva", segons Barceló, i, a més, es dona una "resposta adequada i immediata" al problema d'habitatge, ja que aquelles zones declarades d'emergència podran rebre, per exemple, ajudes al lloguer per part del Govern. Abans, però, serà necessari que la Conselleria de Territori, qui té les competències en matèria d'habitatge, redacti un reglament que desenvolupi aquest concepte i les actuacions a dur a terme. Mentrestant, el vicepresident ha tret pit perquè "ja es veuen canvis al mercat immobiliari" i ha assegurat que l'Executiu contribueix a frenar el creixement il·limitat perquè "sense límits no hi ha futur", en un clar gest cap a la plataforma ciutadana de demana el decreixement turístic.

Barceló també ha defensat el sostre de places turístiques que estableix la nova llei i que ha estat criticat pel moviment ecologista per tenir validesa només durant el temps que duri la moratòria de llicències, ja que, una vegada que s'hagi aprovat la zonificació, els consells insulars poden establir un nou límit de places i aquest pot ser inferior a l'actual, però també superior.

Atacs a Podem i a Barceló

Les crítiques del PP, Ciutadans i El Pi han anat dirigides a Podem, però també a Barceló, que han acusat de "fer el ridícul" i a qui han arribat a demanar que "foti el camp". Pel diputat popular Miquel Jerez, els podemites són els "líders del sabotatge parlamentari" i el Govern va cometre "una autèntica temeritat" confiant en la formació dels cercles i fent arribar un text no consensuat a la Cambra. Per Josep Melià, d'El Pi, es tracta d'un decret llei que "no aporta res", que és "inútil" fins que s'aprovi el reglament sobre l'emergència en matèria d'habitatge.

Els atacs a Podem s'han repetit des de Ciutadans, ja que la diputada Olga Ballester defineix com "cinisme pur" que governin al Consell d'Eivissa i no hagin implementat polítiques d'habitatge suficients per fer front a la situació que es viu a l'illa. A més, ha denunciat que el Govern, amb la nova llei, crea una "autèntica tragèdia per a l'economia familiar de molts balears" que viuen del lloguer turístic.

stats