LÍNIA D'ALTA TENSIÓ
Balears 06/12/2013

El Parlament insta a soterrar l'alta tensió

El Govern ja havia apostat per evitar l'impacte de la nova estesa al Llevant

Joan Sitges
2 min

Manacor.El Govern balear va tirar per terra aquest estiu els plans de l'empresa Red Eléctrica de España (REE), que consistien en la construcció d'una línia d'alta tensió de 22 quilòmetres de llarg i amb torres que havien de superar els seixanta metres d'altura entre Manacor i Artà. L'objectiu d'aquesta nova infraestructura elèctrica era reforçar la connexió amb Menorca, però la tramitació del projecte, que ja estava avançada, es va aturar.

Ara, la Comissió d'Economia del Parlament de les Illes Balears ha aprovat per unanimitat la proposició no de llei que presentà el grup socialista i que "insta el Govern de les Illes Balears a defensar el possible soterrament dels nous trams de la línia elèctrica projecteda entre Manacor i Artà que no discorren per traçats existents, sempre que no representi cap cost per a la Comunitat Autònoma".

De 22,5 a 2,5 quilòmetres

A més, els representants del PP, PSOE i MÉS demanen al "Govern de les Illes Balears incloure en la nova proposta el soterrament dels 2,5 quilòmetres de nova estesa elèctrica projectada".

L'agost passat el Govern va presentar la seva pròpia alternativa al projecte original de REE. Una alternativa que va arribar després que els municipis afectats i Plataforma en Defensa del Llevant i No a l'Alta Tensió alçassin la veu contra del projecte original pel seu enorme impacte visual i paisatgístic.

Així, aquest estiu el traçat nou de la nova instal·lació va passar dels 22,5 quilòmetres a 2,5. El fet és que s'hauria de construir una línia de dos quilòmetres i mig per connectar la subestació d'Artà amb l'actual enllaç elèctric entre Mallorca i Menorca. Es tracta d'una solució que permetria reforçar igualment la connexió elèctrica amb Menorca, però que "causa un impacte ambiental menor i no afecta territori protegit", segons defensaren des de la Conselleria d'Economia i Competitivitat.

Lluita veïnal

La manca de previsió quant a normativa, a banda de l'impacte ambiental, paisatgístic i territorial d'aquesta línia d'alta tensió de 24 quilòmetres de longitud entre Manacor i Artà, i els recels dels ajuntaments per on ha de transcórrer la instal·lació -Manacor, Sant Llorenç, Son Servera i Artà-, sumat a les reivindicacions dels veïns i empresaris de la zona, organitzats mitjançant la Plataforma en defensa del Llevant, tingueren molt a veure en la decisió de l'Executiu de l'estiu.

Però des de la Plataforma que defensa el territori i el paisatge del Llevant mallorquí no tenen la sensació d'haver aconseguit cap acord definitiu i no abandonen la lluita perquè, de moment, Red Eléctrica Española no ha presentat cap projecte alternatiu. "El director general d'Indústria, Jaime Ochogavia, ens ha informat que REE encara té el projecte en fase d'estudi", explicà una de les portaveus del col·lectiu, Catalina Pascual.

stats