POLÈMICA PER LES PROSPECCIONS
Balears 16/04/2014

El Parlament demana restringir els sondejos

El PP critica el PSIB per no haver-ho fet quan governava i MÉS demana front comú amb Canàries

Jaume Perelló
3 min

Palma.El Parlament demanarà a l’Estat que modifiqui la Llei d’hidrocarburs per prohibir els projectes d’investigació, prospecció o explotació d’hidrocarburs a la mar que afecten espais protegits o zones especialment turístiques, com passa en el cas de les Balears.

La iniciativa del PSIB-PSOE va aconseguir el suport de MÉS i de laformació majoritària, el PP, i per tant va ser aprovada per unanimitat, cosa que succeeix poques vegades en una cambra on la bronca i els retrets són el més habitual.

El diputat socialista Joan Boned va defensar la iniciativa argumentant que les prospeccions petrolíferes “posen en perill la continuïtat de la principal indústria de les Balears, el sector turístic, sense oblidar les negatives conseqüències” sobre l’activitat pesquera.

Amb aquesta iniciativa, el Parlament també reclama la necessitat d’establir límits a la lliure activitat empresarial del sector d’hidrocarburs per tal que es garanteixi l’interès general per sobre de tot.

El representant socialista va assegurar que aquests tipus d’actuacions per part d’empreses privades són una “amenaça” per a l’economia de les Balears i el seu entorn, que cal preservar, segons Boned.

Els diputats del PP al Congrés

El diputat de MÉS David Abril va apuntar durant el debat que “no ens podem fiar del govern de Madrid, començant pel ministre” José Manuel Soria.

Abans de pujar a la tribuna, Abril havia mostrat als periodistes com tampoc la societat es pot fiar, en la seva opinió, de “diputats del PP al Congrés, com el Sr. Miquel Ramis, que fa mig any votaren a favor d’una modificació de la Llei d’hidrocarburs, però precisament en el sentit contrari al que defensen a Balears, i per tant varen votar per donar més garanties i opcions a les empreses”.

Abril es referia a la modificació aprovada a final d’octubre de 2013 de la Llei d’hidrocarburs, que permet aplicar tot tipus de tècniques, “inclòs el fracking o fracturació hidràulica, i el que calgui per aconseguir els seus objectius, que és trobar petroli com sigui”, va explicar el diputat. Així, acusa Miquel Ramis i la resta de diputats populars al Congrés d’aprovar una modificació d’una llei per tal d’afavorir les prospeccions, donant facilitats a les empreses, i després anunciar una vegada i una altra a les Illes que estan en contra d’aquestes activitats. “No són de fiar”, sentencià.

A més, el diputat nacionalista va reclamar al Govern balear que “no esperi” i emprengui immediatament accions legals, una possibilitat que l’Executiu ha dit que només posarà en marxa en el cas que finalment es doni llum verda als treballs inicials a la mar.

El diputat del PP Miquel Àngel Jerez va proposar, per part seva, una “resistència activa” davant la intenció de les companyies privades de cercar petroli o gas a la mar pròxima a Balears, una activitat “inacceptable i inassumible” per al model econòmic consolidat de l’Arxipèlag basat en el turisme.

El diputat popular no va desaprofitar l’ocasió per recordar als socialistes que no modificaren la llei d’hidrocarburs quan varen governar l’Estat i Balears, amb l’objectiu d’establir límits a les prospeccions.

Així i tot, digué Jerez, la iniciativa mereixia suport perquè “ens trobaran en tot el que suposi posar problemes als projectes de prospeccions”. En canvi, el PP es va oposar a una iniciativa de MÉS que proposava a l’Executiu autonòmic que fes un “front comú” amb el govern de Canàries davant les institucions espanyoles i europees per oposar-se a les prospeccions. “Cadascú té la seva realitat”, digué Jerez.

MÉS aconseguí que la Cambra legislativa insti el Parlament Europeu a proposar una revisió de la recent modificació de la directiva 2011/92 que exclou el fracking marí de l’obligatorietat de disposar d’avaluacions d’impacte ambiental.

stats