Balears 21/02/2017

El Parlament aprova una declaració rebaixada contra la judicialització del procés català

MÉS per Mallorca ha acceptat una esmena del PSIB que feia el text més ‘digerible’ per als socialistes

Jaume Vinyas
3 min
Diputats de la majoria d'esquerres, aquest dimarts, al Parlament

Palma"El Parlament de les Illes Balears insta els governs espanyol i català a cercar una solució política i no judicial al problema català". Aquest és el text de la proposició no de llei (PNL) que ha aprovat, aquest dimarts, el Parlament, amb 35 vots a favor i 20 en contra. MÉS per Mallorca ha acceptat modificar el text inicial i reduir-lo a una esmena presentada pel PSIB que ha permès que la iniciativa fos aprovada per una àmplia majoria.

La proposta defensada pels ecosobiranistes demanava al govern espanyol i a les Corts generals "que respectin la separació de poders i deixin de judicialitzar el procés democràtic d'autodeterminació de Catalunya". El diputat socialista Xico Tarrés ha defensat l'esmena socialista com una aposta per "obrir el diàleg" entre totes les parts i evitar així, segons ha dit, la judicialització del procés.

Tarrés s'ha defensat de les crítiques del PP i Ciutadans, que s'han oposat frontalment a la iniciativa, assegurant que "el PSIB-PSOE està amb la Constitució i amb la legalitat vigent, però també som conscients que la Constitució necessita una actualització perquè tots ens puguem sentir còmodes".

El diputat del PSIB, Xicu Tarrés, aquest dimarts, al Parlament.

El PP, per la seva banda, ha qualificat el debat de "prescindible" i ha defensat que "la democràcia acaba quan es decideix deliberadament desafiar l'imperi de la llei". "Ens costarà molt entendre que el PSIB es presti a renunciar a l'aplicació de la llei", ha afirmat el diputat Miquel Jerez. "La PNL només reclama diàleg, no entenem que PP i C'S no hagin volgut votar-hi a favor", ha respost Jerez.

La diputada de MÉS per Mallorca, Margalida Capellà, ha recordat a Jerez que el PP va imposar un debat sobre la unitat d'Espanya durant aquesta mateixa legislatura i ha defensat la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació al Principat. "Donar la veu a la ciutadania hauria de ser una pràctica habitual, mai un delicte". El diputat de MÉS per Menorca, Nel Martí, ha fet la defensa més fèrria de l'actuació dels càrrecs públics catalans: "Carme Forcadell només va permetre que els diputats fessin la seva feina. Nosaltres hauríem fet el mateix", ha dit. "Creim en la democràcia i sense autodeterminació no hi ha democràcia", ha afegit.

El diputat de MÉS per Menorca, Nel Martí, durant la seva intervenció al debat.

Podem ha convertit la seva intervenció en una dura crítica a l'ús que fan els partits de dretes dels sentiments nacionalistes. "No volem més casos Gürtel ni més casos Palau. Ja n'hi ha prou de manipular el poble per continuar robant-li", ha dit el diputat David Martínez, qui ha afegit que la diversitat de llengües i cultures a l'estat espanyol és "una benedicció".

Per la seva banda, el portaveu de Ciutadans, Xavier Pericay, ha destacat que el discurs de Capellà "es fonamenta en diverses fal·làcies que giren al voltant d'una fal·làcia major: el dret a decidir". Pericay ha utilitzat el castellà per al seu discurs, tot trencant la seva tònica habitual.

El Pi també ha votat a favor de la iniciativa. "S'han de trobar solucions polítiques a problemes polítics", ha dit el diputat Josep Melià.

Amb l'aprovació de la PNL, el Parlament balear es converteix en el primer de tot l'Estat que dona el vistiplau a una iniciativa relacionada amb el procés català. El Parlament basc va intentar, a mitjan desembre de 2016, aprovar una declaració institucional de suport al referèndum, però PP i PSOE se'n varen desentendre.

stats