Balears 04/05/2017

El Parlament instarà l'Estat a modificar la legislació actual perquè els menors transsexuals puguin canviar-se el nom

També s'ha aprovat demanar al govern espanyol que es reconegui el dret de filiació de les parelles de dones lesbianes

Anna Vidal
2 min
La presidenta, Francina Armengol, satisfeta amb l'aprovació de la llei LGTBI.

PalmaLa Comissió d'assumptes socials i drets humans del Parlament de les Illes Balears ha aprovat una Proposició No de Llei per instar el govern de l'Estat a modificar la llei del Registre Civil perquè els menors transsexuals puguin canviar-se el nom. També s'ha aprovat demanar-li el reconeixement del dret de filiació de les parelles de dones lesbianes, de manera que una dona, casada o no amb la seva parella, pugui manifestar davant el Registre Civil que consent que quan neixi el fill gestat per la seva parella es determini a favor seu la filiació respecte del nascut.

La iniciativa, presentada per Més per Menorca, ha rebut el suport de tots els grups parlamentaris excepte del Partit Popular, que s'ha abstingut, i Ciutadans, que no hi era present. Pep Castells, portaveu de Més per Menorca, ha defensat la necessitat d'adaptar les normes del Registre Civil a la “nova consciència social” i treballar per “evitar discriminacions”.

Actualment, la Llei 3/2007, de 15 de març, reguladora de la rectificació registral estableix com a requisit per canviar el nom i el sexe de la partida de naixement i DNI que la persona trans ha d'haver estat diagnosticada amb disfòria de gènere i haver estat tractada mèdicament durant un mínim de dos anys per adaptar les característiques físiques a les del gènere amb què s'identifica. Per tal que els menors transsexuals puguin viure i identificar-se amb el nom que es correspon a la seva identitat sentida sense necessitat d'obtenir cap diagnòstic, Castells ha defensat la modificació de l'article 54 de la llei del registre que estableix que “queden prohibits els noms que objectivament perjudiquin la persona, els que facin confusa la identificació i els que indueixin a error quant al sexe”, un article que, segons el diputat de Més per Menorca, ha donat lloc a moltes arbitrarietats.

Pel que fa al dret registral dels fills en les parelles homosexuals femenines, se sol·licitarà la revisió de l’article 7 de la Llei 14/2006, de 26 de maig, sobre tècniques de reproducció humana assistida, que deia que les parelles de lesbianes no podien inscriure la filiació (amb la tècnica de reproducció assistida) d’un fill si la parella no estava casada.

D'altra banda, també s'ha aprovat per unanimitat una esmena presentada pel grup socialista que insta l'Estat a impulsar la rectificació registral de la menció relativa al sexe i al nom dels menors transsexuals i/o trans, per modificar les exigències establertes respecte al registre de canvi de sexe i per possibilitar mesures per millorar la integració de les persones estrangeres residents a Espanya.

stats