DIADA GAI
Balears 26/06/2013

Palma celebrarà l'Orgull en plena escalada homòfoba a Gomila

El 28-J arriba marcat per les dues agressions recents contra joves gais

Ander Zurimendi
2 min

PalmaEl dia de l'Orgull LGTB serà enguany històric a Mallorca. Aquest divendres, 28 de juny, Palma acollirà la primera manifestació a favor dels drets de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals coincidint amb la diada internacional. També coincideix amb l'escalada de la violència contra joves homosexuals a la zona de Gomila, on recentment s'han produït dues agressions homòfobes.

La manifestació, que partirà de la plaça de Cort a les 18.30 hores, està convocada pels joves de l'Assemblea Antipatriarcal (que ja impulsà la mobilització del 8 de març d'enguany), l'Esquerra Independentista, CNT i la Coordinadora Llibertària; i té el suport de Dret a Decidir. Amb el lema "Desobeïm l'heteronorma, rompem els armaris " , serà la primera vegada que l'Orgull LGTB prengui a Palma una imatge reivindicativa, atès que fins ara no es convocava cap protesta de carrer. De fet, el 28-J es limitava a la festa nocturna que organitza anualment Ben Amics: històricament, a Gomila, i des de l'any passat, a la Feixina.

Enguany, però, Palma està immersa en una remuntada de la intolerància contra els homosexuals, especialment a Gomila i al passeig Marítim, on s'han registrat dues agressions contra sengles parelles gais en les darreres setmanes. La darrera tingué lloc el 15 de juny, durant la matinada de dissabte a diumenge: sis joves apallissaren dos al·lots que sortien d'un conegut bar d'ambient a Gomila. Un dels joves ja ha partit a l'estranger per recuperar-se de les ferides. La Policia cerca els autors de la pallissa, en la qual també foren agredides dues al·lotes, que acompanyaven les víctimes, en intentar aturar l'atac.

Ingressat a l'UCI

L'altra agressió va ser l'abril passat, quan Maikel, conegut participant en el programa de televisió Hombres, mujeres y viceversa, agredí una parella de gais a les escales que comuniquen el passeig Marítim i Gomila. Fruit de la pallissa, que també ocorregué de matinada, un dels dos joves que la patiren fou evacuat a Son Espases, on estigué ingressat a la Unitat de Cures Intensives (UCI) durant quasi una setmana.

L'augment de la violència es completa amb un tercer cas, denunciat per Ben Amics, en el qual l'agressor contactà amb la víctima mitjançant un xat. Quan es presentà a ca seva, li fracturà el crani amb l'aparent objectiu de robar-li uns pocs objectes de valor. La branca ALEAS, d'Esquerra Unida, va lamentar aquesta setmana que, "malgrat que Gomila hauria de ser un barri homòleg del madrileny Chueca, ara s'ha convertit en una zona decadent i insegura, on els atacs contra la nostra comunitat LGTB se succeeixen sense que absolutament ningú hi faci res".

Així mateix, l'Ajuntament de Palma, reunit en ple, va condemnar l'agressió homòfoba d'abril mitjançant una moció que també va rebre el suport del PP.

Festa antipatriarcal

Després de la manifestació a Palma, els assistents estan convidats a participar en la festa 'antipatriarcal' organitzada al local d'Ecoxarxa (al carrer dels Oms).

stats