Balears 11/01/2017

Palma imposarà sancions ambientals més contundents i més restricció a les bosses de plàstic

L'Ajuntament aprovarà al proper ple l'ordenança de neteja i residus. També prohibirà la recollida de vidre durant la nit

Martí Gelabert
2 min
Imatge de denúncia penjada per una ciutadana a les xarxes socials.

PalmaSancions més grans per a aquelles persones que incompleixin la normativa de residus. Ho recull la nova ordenança de neteja i residus de Palma, que està a una passa de ser aprovada el proper 26 de gener. Gairebé es duplicarà la quantia de les sancions. Ara, si una persona comet una infracció lleu –com tirar un trasto el dia que no pertoca–, la multa és d'entre 30 i 300 euros. Amb la nova normativa, creix fins als 750 euros. Pel que fa a les greus, passen d'una sanció d'entre 300 i 900 euros a una d'entre 751 a 1.500. Seria el cas de llançar una bossa de runes al carrer. Les molt greus, com deixar-hi una gelera, passen a tenir multes d'entre 900 i 1.800 euros a 1.500 fins a 3.000 euros.

La portaveu de l'Ajuntament i presidenta d'Emaya, Neus Truyol, ha explicat aquest dimarts que hi haurà la possibilitat de canviar les sancions per treball comunitari "fins als 300 euros". L'objectiu de Cort és fer-se fort en matèria ambiental i adaptar la normativa als requisits estatals i europeus, una acció que "s'hauria d'haver fet fa cinc anys".

Un dels exemples més clars d'adaptació a aquestes advertències europees és el de l'eliminació de les bosses de plàstic als comerços. Si bé aquesta mesura ja fou detallada en l'aprovació inicial de l'ordenança el setembre passat, acabat el període d'exposició pública s'ha decidit ser més restrictiu amb el seu ús. Una al·legació presentada pels comerciants i que l'Ajuntament ha acceptat preveu que ara siguin totes les activitats econòmiques les que no puguin utilitzar bosses de plàstic. L'objectiu de la UE és reduir el consum, amb vista a finals del 2019, de l'ús de 198 bosses per habitant a 90.

Balears lidera en reciclatge, però s'allunya de les directrius europeesAixí, per exemple, farmàcies o, fins i tot, l'administració municipal no podran repartir aquestes bosses. "Hem de fer passes valentes i més decidides. La voluntarietat no és suficient", ha exclamat Truyol. Enguany començarà el pla de transició en què es detallaran quin tipus de bosses es poden utilitzar, quines ajudes es podrien donar als petits comerços per fer-ho possible i com es canviarà la realitat actual. El gener del 2018 entrarà en vigor la prohibició.

Educació ambiental i prevenció

Un dels "imperatius" d'aquesta ordenança és introduir l'educació ambiental i anar més enllà d'una normativa "sancionadora", segons ha apuntat Truyol. A més, se cerca lluitar contra l'incivisme. Un dels objectius principals serà el de prevenir, com és la prohibició de vidres a les platges. D'aquesta manera, es realitzarà un pla de prevencions "ampli".

També s'enfortirà encara més la reutilització, posant a disposició, als punts verds de Ciutat, un espai destinat a aquesta pràctica. Truyol també ha anunciat que s'està estudiant la possibilitat de bonificar persones o comerços per la separació de residus, així com la de fer reciclatge porta per porta a grans establiments. També es preveu la recollida de matèria orgànica.

A l'ordenança s'han presentat 13 al·legacions (tres de particulars i deu d'entitats). En total, se n'han aprovades 10, mentre que d'altres s'han hagut de desestimar perquè feien referència a altres ordenances.

stats