Balears 17/07/2017

El Pacte arriba al ple de la llei turística sense un acord respecte del sostre de places

El vicepresident, Biel Barceló, recorda que el text ja ho preveu, mentre que Podem n'exigeix una xifra concreta

Jaume Vinyas
2 min
EL secretari general de Podem, Alberto Jarabo, i el portaveu parlamentari de MÉS, David Abril, en imatge d'arxiu, al Parlament.

PalmaLa regulació del lloguer turístic arriba aquest dimarts al Parlament sense un acord unànime de les forces que integren els Acords pel Canvi. Les negociacions s'han allargat fins a darrera hora d'aquest dilluns sense que hi hagi hagut cap novetat respecte dels posicionaments expressats a mitjan dematí, durant les tradicionals rodes de premsa prèvies als plens: Podem insisteix en el fet que la llei fixi un sostre de places, mentre que MÉS i PSIB defensen que l'esperit de la norma és que els límits els marquin els consells i els ajuntaments.

La intensitat del debat, les darreres hores, ha provocat que el vicepresident, Biel Barceló, hagi sortit a la palestra digital per defensar que la normativa ja preveu aquest sostre de places que reclama la formació dels cercles.

Les diferències, però, es troben en el mètode o, més aviat, en les xifres. Podem les vol marcar per llei mentre que des de Vicepresidència assenyalen que, abans de conèixer de quantes places turístiques disposa l'Arxipèlag, caldrà esperar que s'acabin de tramitar les sol·licituds que hi ha en espera, que s'haurien disparat d'ençà de l'inici de legislatura, segons va denunciar Terraferida. A partir d'aquest dimarts, quan, previsiblement, s'aprovi la llei, ja no s'acceptaran sol·licituds i, per tant, quedarà marcat el sostre de places. El que s'aprovarà aquest dimarts, hi insisteixen, és el mecanisme.

Els ecosobiranistes defensen que "no és rigorós" implantar un sostre a partir de criteris polítics. Lamenten, a més, que Podem introdueixi el debat a darrera hora i defensen que la fixació d'un sostre s'ha de fer a partir d'estudis rigorosos que s'han de reflectir en els Plans d'Intervenció en Àmbits Turístics (PIAT), l'eina que haurà d'elaborar cada consell i que marcarà quin és el límit de places turístiques que pot assumir cada illa o municipi. Si la xifra que marquen les administracions és menor que el nombre de places existents, llavors caldrà cercar la fórmula per decréixer sense topar amb els drets adquirits, un debat que, en tot cas, caldrà encarar l'any que ve, quan els consells tinguin encarrilats els PIAT.

Amb tot, abans d'això, caldrà que la llei s'aprovi aquest dimarts sense sorpreses, circumstància que tampoc no descarten alguns dels principals actors en joc.

stats