LLEI DE DEMARCACIÓ JUDICIAL
Balears 19/08/2013

El PSIB vol que es retiri la reforma que pot eliminar jutjats

Proposició no de Llei dels diputats socialistes al Congrés

Ara Balears
2 min

Palma.Els diputats socialistes al Congrés han presentat una proposició no de llei per demanar la retirada de la proposta de reforma de la llei de demarcació i planta que ha publicat a la seva pàgina web el Ministeri de Justícia i que inclou, entre altres aspectes, una nova distribució de l'Administració de Justícia i que ha provocat molta preocupació a les Illes perquè podria significar que desapareguin les seus judicials d'Inca, Manacor, Maó, Ciutadella i Eivissa

Per aquest motiu, el diputat Pablo Martín considera que "centralitzar i allunyar la justícia dels ciutadans és radicalment contrari i obstaculitzador de l'accés a la tutela judicial efectiva, tal com recull l'article 24.1 de la Constitució Espanyola".

Improvisació

"Ja fa mesos -va assenyalar Martín- el ministre de Justícia va plantejar en seu parlamentària la necessitat de reformar la demarcació i planta judicial, que després s'ha concretat en aquesta proposta de reforma de la llei", va afirmar ahir. Posteriorment, el ministre ha dit que no suprimirà cap seu judicial, cosa que és "totalment contradictòria" amb l'actual projecte de reforma, i sembla una total improvisació, en opinió dels socialistes, "que a mitjan agost continua publicat a la web del Ministeri", advertí el diputat mallorquí.

Els socialistes insten amb la seva iniciativa al Congrés a elaborar una nova proposta que tingui en compte les diferents competències i la realitat dels territoris afectats, amb especial atenció a la insularitat, amb els obstacles de desplaçament, temps i cost que comportaria.

En concret, demanen que es mantinguin els actuals partits judicials d'Inca, Manacor, Maó, Ciutadella i Eivissa en l'àmbit de la Comunitat Autònoma, perquè la seva desaparició seria un autèntic daltabaix per a milers de ciutadans.

Els diputats adverteixen que, si s'aplicàs la reforma tal com està publicada en l'actualitat, les Illes Balears serien una de les comunitats autònomes més afectades.

Per això, opina Martín, el Govern hauria d'"alçar la veu" i assegurar que no es durà a terme cap proposta que no disposi de l'aprovació dels afectats.

"La proposta del Ministeri segueix la senda d'altres reformes de l'Administració que ens proposa el Govern i que, com d'altres, ignora els ciutadans i les competències que la Constitució i els seus estatuts reserven a les comunitats autònomes", va opinaar el diputat socialista.

"Amb l'única excusa d'un suposat estalvi econòmic, redueixen l'Administració que atén els ciutadans i aspiren, en darrera instància, a desmantellar els serveis públics", va lamentar.

stats