Balears 03/06/2015

PSIB, MÉS i Som presenten 30 mesures de cost zero per començar a visualitzar el canvi a Cort

Hi destaca l'exigència de sancions als bancs i empreses que tenguin pisos buits, així com el compromís de treballar amb entitats que compleixen el codi de bones pràctiques bancàries

Ara Balears / Efe
5 min
Els representants de les tres formacions. / MÉS-PODEM-PSIB

PalmaSom Palma, MÉS i PSIB-PSOE sol·licitaran al Govern balear que sancioni les entitats bancàries i grans empreses que tenguin habitatges buits durant més de dos anys, segons figura en les 30 mesures de govern municipal de "cost zero" que han pactat i que han donat a conèixer aquest dimecres per tal que el canvi es comenci a visualitzar.

El nou executiu de Cort, un cop que assumeixi la responsabilitat de govern municipal el 13 de juny, treballarà "prioritàriament" amb les entitats bancàries que compleixin amb el codi de bones pràctiques bancàries i declararà Palma "ciutat lliure de paradisos fiscals".

Altres compromisos que assumeixen són "reforçar" la recerca de fons europeus de finançament, revisar el Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) posant l'interès general per sobre de l'especulació urbanística, rebutjar qualsevol ampliació d'espais portuaris que no tengui el consens ciutadà, recuperar els espais públics per a les persones i "limitar els excessos d'ocupació" de les terrasses dels bars.

A més, el nou executiu elaborarà un mapa de necessitats educatives, implantarà de manera transversal les polítiques d'igualtat i impulsarà la participació del col·lectiu feminista en la política municipal, a més de fomentar la integració de persones amb discapacitat.

Així mateix, Palma, tal com recull aquest llistat, serà declarada "contrària a la discriminació per raó de sexe" i "ciutat LGTBIQA friendly".

D'altra banda, els premis Ciutat de Palma seran exclusivament en català i es treballarà per recuperar el senyal dels canals Súper 3/33 i canal 3/24 hores a les Illes Balears.

També es publicaran els sous i currículums dels càrrecs electes i de confiança, i s'incrementarà la participació en els plens municipals de la ciutadania i les associacions.

L'alcalde i els regidors tindran contacte "presencial" amb els veïns de tots els barris per donar compte de la seva actuació, i es fixarà un dia d'"atenció al ciutadà" per part dels regidors.

Un altre punt d'aquesta àmplia llista de compromisos de "cost zero" és impulsar uns pressuposts participatius. També s'instarà al Parlament balear que es redueixi del 10% a l'1% el nombre de signatures dels ciutadans de Palma perquè puguin presentar una iniciativa popular ciutadana.

Igualment, Palma serà declarada "lliure del maltractament animal" i ciutat "antitaurina".

"Un nou temps polític requereix vetllar pel bon ús dels béns públics i per una gestió dels recursos públics basada en els principis d'eficiència, equitat i eficàcia", afirmen aquestes tres formacions. D'aquesta manera, Som Palma, MÉS i PSIB impulsaran "el canvi de Palma des del minut zero i a un cost zero".

Les 30 mesures:

1. L'Ajuntament recuperarà el diàleg social i convocarà els agents socials sindicats i empresaris per subscriure un nou pacte per l'ocupació amb l'objectiu de crear llocs de feina dignes i amb drets.

2. Prioritzar la banca amb bones pràctiques. L’Ajuntament treballarà prioritàriament amb aquelles entitats bancàries que compleixin el codi de bones practiques bancàries.

3. Introducció de clàusules socials i ambientals en la contractació de l'Ajuntament i les seves empreses i organismes públics i obligació de complir amb la normativa laboral. Declaració de Palma com a ciutat lliure de paradisos fiscals, com a compromís en la contractació.

4. Declaració de l’Ajuntament contrari al tractats internacionals que retallin competències municipals, contra els drets dels treballadors i que vulnerin el principi de legalitat de la justícia.

5. Compromís de l’Ajuntament de reforçar la recerca de fons europeus de finançament.

6. Revisió del Pla General d'Ordenació Urbana. Oportunitat d’obrir un debat ciutadà amb relació al model de ciutat, posant el interès general per damunt de l’especulació urbanística.

7. Rebuig de qualsevol tipus d’ampliació d’espais portuaris, sense informes d’estudi d’impacte ambiental i consens ciutadà, criteri que s'aplicarà a qualsevol tipus d’intervenció urbanística. Compromís de l’Ajuntament de no cedir als interessos especulatius que amenacen el Molinar, Jonquet i moll Vell.

8. Plans d’usos per als espais públics, garantia de la recuperació dels espais per als ciutadans i equilibri dels diferents usos compartits. Limitació dels excessos d’ocupació de les terrasses. Recuperació dels espais públics per a les persones.

9. Instar el Govern a la imposició de sancions a entitats bancàries i grans empreses que romanen amb habitatges buits durant més de dos anys. Atribuir competències a l’Ajuntament.

10. Un Ajuntament al servei de l’escola, que prengui decisions amb el consens de la comunitat educativa.

11. Convocatòria immediata del Consell Escolar Municipal per recuperar una major implicació municipal en la tasca educativa de la ciutat.

12. Elaboració d’un mapa de necessitats educatives a Palma i proposta de zonificació escolar.

13. Les polítiques d’igualtat s’implantaran de manera transversal a totes les àrees de govern garantit, a més, de la seva presència dins l’estructura de govern.

14. Participació del col·lectiu feminista en la política municipal i activació del Consell de la Dona, l'Observatori Municipal i els plans d'igualtat.

15. Integració de persones amb discapacitat: accessibilitat com a principi bàsic i irrenunciable de l’activitat municipal.

16. Elaboració d'un pla municipal d’infància d’acord amb la Convenció sobre els Drets de la Infància i amb una atenció especial a les situacions de més exclusió, com la pobresa infantil.

17. Declaració de Palma com a ciutat contrària a la discriminació per raons de sexe. Ciutat LGTBIQA friendly, amb mesures de potenciació. Foment de la sensibilització en matèria d'igualtat de gènere.

18. Recuperació del pla director de festes i convocatòria de la comissió de festes per retornar el caràcter ciutadà a les festes de Palma i potenciar-ne la participació.

19. Impuls de la cultura urbana amb projecció educativa, cultural i artística.

20. Compromís amb la recuperació del senyal de canal Súper 3/33 i canal 3/24 hores a les Illes Balears.

21. Premis Ciutat de Palma en català.

22. Simplificació de tràmits. Finestreta única de Cultura i Participació.

23. Publicació dels sous i currículums dels càrrecs electes i de confiança.

24. Millora del sistema participació als plens municipals de la ciutadania i les associacions.

25. Audiències públiques dels regidors i regidores al Ple com a mínim una vegada a l’any per donar compte de la feina feta. Contacte del regidors i regidores i del batle amb els veïns de tots els barris i pobles de Palma, amb regularitat i de manera presencial, i també assemblees públiques, que es duran a terme als diferents barris de la ciutat, per tal de retre compte de la seva actuació. Establir un dia d’atenció a la ciutadania per part dels regidor i regidores.

26. Impuls dels pressupostos participatius.

27. Instar el Parlament a realitzar el canvi legislatiu oportú per reduir del 10% a l'1% el límit de signatures per presentar una Iniciativa popular ciutadana. Compromís municipal d'admetre-les a tràmit.

28. Recuperació de la gestió veïnal dels casals de barri. Impuls de l’associacionisme.

29. Creació d'espais de feina conjunt amb les entitats del Tercer Sector, ampliant la seva participació en la presa de decisions del govern municipal.

30. Declaració de Palma com a ciutat lliure de maltractament animal, que inclourà la declaració de Palma antitaurina.

stats