Balears 19/06/2013

El PSIB diu que Bauzá just ha complit el 20% del programa

El PP ho eleva al 50% i carrega contra "la pitjor" oposició

Q. T.
2 min
Francina Armengol (PSIB) i Mabel Cabrer (PP) feren valoracions ben diferents dels dos primers anys de govern de José Ramón Bauzá.

Palma.Els dos primers anys de govern de José Ramón Bauzá donaren peu ahir a l'oposició a fer un balanç fosc de la seva gestió. El PSIB considera que només ha complit un 20% del seu programa, denuncia que el Govern amb la majoria més àmplia que ha existit mai és també el que més decepció ciutadana origina; i critica els incompliments en cinc eixos: l'atur, la sanitat, la política social, l'educació i la reducció d'imposts. "Han estat dos anys d'improvisació" i "enganant els ciutadans", perquè "ha estat més preocupat pels seus negocis que no pels interessos de les Illes", afirmà ahir la líder del PSIB, Francina Armengol, qui també retragué a Bauzá el cas d'espionatge del PP al Pacte que ara s'ha donat a conèixer. "Havia de regenerar la política i ha contractat detectius i ha emprat tàctiques mafioses", sentencià la socialista.

Els socialistes critiquen que Bauzá, en lloc d'afavorir la creació d'ocupació, ha provocat que hi hagi 24.000 aturats més que fa dos anys. En política sanitària, lamenten l'espectacular augment de les llistes d'espera i atribueixen la mort del senegalès Alpha Pam per tuberculosi a l'aplicació del reial decret que deixa sense cobertura sanitària els immigrants irregulars. En matèria social, denuncien la reducció d'ajuts a la dependència. En el camp de l'educació, alerten de la confrontació creada quan s'havia anunciat diàleg i insisteixen a denunciar "l'obsessió malaltissa" de Bauzá contra la llengua pròpia. Finalment, li retreuen que, en comptes d'abaixar imposts, com anuncià, n'hagi incrementat.

La coalició MÉS no s'allunya gaire d'aquest balanç. La diputada Fina Santiago, a banda de reiterar les mateixes crítiques, denuncià que Bauzá no actua si no ho fa la iniciativa privada i "ens duu a una societat de subsistència", amb contractes baixos i sense estabilitat laboral, i a una "societat dual", on els rics són més rics i hi ha més ciutadans en situació de vulnerabilitat. "Que deixi de parlar de llum i esperança" i "rectifiqui de manera urgent les seves polítiques", li demanà Santiago.

El PP ho veu diferent

El PP, en canvi, fa una valoració ben diferent de la situació. La portaveu popular, Mabel Cabrer, contestà a les crítiques dels socialistes i defensà que el Govern ha complit "amb més del 50% del programa electoral", mentre que el PSIB "ha fet la pitjor oposició de la història". La popular animà Armengol a demanar al seu secretari general, Alfredo Pérez Rubalcaba, que "li doni una lliçó magistral del que significa pactar", després del darrer pacte amb Mariano Rajoy. Cabrer criticà que la líder del PSIB "es dediqui a posar pals a les rodes, mantingui el no com a resposta a totes les propostes del PP

i no aporti res al Govern". Malgrat tot, afirmà que el PP espera que en els dos anys que queden de legislatura "tinguem l'oportunitat de rebre propostes realistes per part del PSOE" perquè, segons ella, qui hauria de fer balanç d'aquests dos anys és Armengol i pensar "què ha aportat ella als ciutadans".

stats