Balears 24/06/2013

El PP dispara un 30% les sancions relacionades amb manifestacions i protestes a Balears

L'any passat es van fer 384 expedients, 88 més que el 2011. EU ho considera una prova del "caràcter autoritari" dels populars

Enric Borràs Abelló
2 min
Detencions a Bunyola a la protesta contra Bauzá del maig de 2012

PalmaLa Delegació del Govern espanyol a les Illes Balears va tancar l'any passat amb 384 sancions relacionades amb manifestacions, protestes i el dret de reunió en general, 88 més que no el 2011, segons que informa el l'executiu espanyol. Les xifres delaten un augment del 30% respecte del 2011. Cal recordar que el juny de fa dos anys José Ramón Bauzá va prendre possessió de la presidència de les Illes Balears mentre que al novembre del mateix any Mariano Rajoy ho va fer del govern espanyol. Amb el canvi de mans de l'aparell estatal les delegacions de l'executiu espanyol també varen passar a mans del PP.

El 2012 ha estat, doncs, el primer any sencer en què la Delegació del Govern espanyol a Balears ha estat en mans dels populars des que varen recuperar el poder. També cal recordar que l'any passat hi va haver tota mena de protestes en l'anomenada primavera Mallorquina, des de l'ocupació del rectorat de la UIB a les detencions a Bunyola en una concentració en contra del president o els avalots durant el Coso de Felanitx i les protestes de No vull pagar al túnel de Sóller, entre molts més exemples. Bona part dels processos judicials i sancionadors oberts arran d'aquests casos en cara no s'havien resolt en tancar l'any. Les multes del Coso, per exemple, s'han resolt aquest mateix mes i han quedat prescrites.

Tot i l'augment del número de sancions, però, la xifra total de les multes ha davallat, si el 2011 es va arribar als 262.342 euros l'any passat va tancar amb 188.791 euros. Això sí, les Illes Balears són al capdamunt del rànquing estatal per aquesta mena de sancions, el 2012 varen quedar just per darrere de Galícia, que va acumular 785 sancions d'aquesta mena; i de Madrid, que va arribar a les 527. El 2011 l'arxipèlag havia quedat segon en el rànquing perquè a Madrid tan sols se n'havien imposades 47. Cal tenir en compte que ni Catalunya ni el País Basc entren en aquesta comparativa perquè les seves pròpies policies tenen transferides aquestes competències i no depenen de les seves delegacions del govern espanyol.

Pel que fa a enguany al primer trimestre ja s'havien acumulat 26 expedients i multes per valor de 3.851 euros. Tot i que dels anys anteriors Delegació no ha lliurat les dades desglossades, enguany sí i destaca que la majoria d'expedients, 17, són per alteració de l'ordre públic.

Autoritarisme

Les xifres sobre les sancions relacionades amb manifestacions, concentracions i el dret de reunió s'han fet públiques arran d'una pregunta del diputat d'Esquerra Unida Ricardo Sixto al govern espanyol a través del Congrés. EU, en un comunicat públic, afirma que les dades "demostren el caràcter autoritari del PP, que respon de manera sistemàtica amb la repressió i les sancions administratives davant les protestes ciutadanes".

Segons el partit d'esquerres les polítiques populars, amb les retallades i "el seu estil autoritari de governar", han causat "una crispació social fins ara desconeguda a les Illes" a la qual han respost amb "la repressió sistemàtica". EU recorda que en el cas del Coso "el jutge va posar les coses al seu lloc arxivant el cas" però lamenta les molèsties que varen haver de passar els encausats. Considera Bauzá com "l'instigador principal d'aquesta conducta repressiva de la Delegació del Govern" i el partit creu que "l'exagerada presència policial en tots els seus desplegaments" n'és una prova.

stats