Balears 27/06/2016

El PP recupera l'hegemonia a les Pitiüses però queda lluny dels resultats de 2011

El Partit Popular es converteix en la força més votada de tots els municipis de les Pitiüses, però amb un 35,06% dels suports queda lluny del 48,93% que va aconseguir l'any 2011

3 min
Els candidats populars celebren els resultats amb l'agrupació de Vila

Que Eivissa és històricament un territori majoritari pel Partit Popular no és cap sorpresa per cap analista. I si bé en els darrers comicis la formació conservadora ha estat la que més suports ha aconseguit, la realitat és que en alguns municipis havia patit una important davallada que en les passades municipals es va traduir en la pèrdua de la majoria d'ajuntaments i de la joia de la corona, el Consell d'Eivissa. Malgrat que tots els polítics repeteixen que unes eleccions generals no són comparables a unes de municipals i autonòmiques, els mateixos partits prenen els resultats com un pols per conèixer quina acceptació tenen les seves polítiques a tots els nivells.

Municipi per municipi, Vila s'ha convertit de nou en un punt neuràlgic per al Partit Popular, que ha aconseguit 5.843 vots, prop de 1.000 més que el 20 de desembre. Els populars obtenen més de 1.400 vots que UPM i més de 1.500 que el PSOE. Aquesta diferència no es va veure en les anteriors eleccions municipals d'Eivissa, en què el PP i el PSOE van empatar a 8 regidors i van fer necessari el suport de Guanyem per investir l'actual alcalde, el socialista Rafa Ruiz.

La situació del Partit Popular dintre del municipi de Vila ve marcada per la inestabilitat que el partit va protagonitzar durant la legislatura 2011-2015, en la qual la ciutat va tenir 3 batlesses: Marienna Sánchez-Jáuregui, qui va haver de dimitir en veure's involucrada en un suposat escàndol de repartiment de publicitat institucional; Pilar Marí, qui va haver de dimitir en fer-se públic un polèmic grup de WhastApp en el qual es feien comentaris contraris a alguns membres de l'equip de govern; i Virgínia Marí, qui malgrat prendre el comandament de l'Ajuntament 'in extremis' va aconseguir salvar els mobles, això sí, sense evitar que el Consistori quedàs bloquejat.

Sembla que els resultats d'aquestes darreres eleccions, però, han confirmat que els electors podrien haver acceptat els moviments que hi ha hagut dintre de l'agrupació local del Partit, donant-li un resultat molt superior als dels seus contraris.

Un altre municipi que ha canviat la seva tendència és Sant Josep de sa Talaia. Considerat per molts un dels principals bastions del Partit Socialista, el Partit Popular s'ha convertit en la força més votada amb quasi 300 vots més que la segona formació, Units Podem MÉS, que es consolida com la principal força progressista d'aquest municipi amb quasi 700 sufragis més que el PSOE. Continua així la tendència que ja es va marcar a les eleccions del 20-D, quan Podem va ser el partit més votat amb 2.913 vots enfront dels 2.639 del PP i 2.047 del PSOE.

A Sant Antoni de Portmany el PSOE presumeix de ser l'únic municipi d'Eivissa on ha aconseguit evitar el 'sorpasso'. Això sí, ho ha fet per només 200 vots, però guanyant distància a la coalició de Podem amb Unitat Popular, que al 20-D van aconseguir 2.600 suports, 550 menys que en aquests comicis. Cal destacar a aquest municipi el bon paper del Partit Popular, que amb 800 sufragis més que el PSOE es confirma com a força més votada, malgrat que amb poca diferència respecte de la resta de forces.

Els municipis del nord de l'illa, Santa Eulària des Riu i Sant Joan de Labritja, no donen sorpresa i confirmen la seva fama de ser un valor segur per a la dreta. Crida l’atenció, però, el nombre de vots que aconsegueix Podem, que no només el confirma com a segona volta, sinó que a més el deixa amb una diferència de menys de 1.800 vots per sota del PP. Si s'extrapolen aquests resultats a unes hipotètiques eleccions municipals, el PP perdria l’hegemonia de la majoria absoluta de la qual gaudeix des de fa anys a l'Ajuntament d'aquest municipi.

Sant Joan ha complit les expectatives populars de sobres i ha aconseguit una sobrada majoria del PP, amb un 56,7% dels vots. La segona força ha estat Podem, amb un 18,42%, i la tercera, el PSOE, amb 11,17%, molt a prop de Ciutadans, que queda a només 23 suports dels socialistes.

En resum, unes eleccions que confirmen els populars com la força amb més suport a tots els municipis i que consoliden la coalició Units Podem MÉS com a principal força progressista a tota l'illa excepte a Sant Antoni de Portmany. A més, el PP recupera força a Vila però perd la majoria absoluta de Santa Eulària des Riu.

stats